På onsdag opplyste byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at strømkrisen er så alvorlig i Oslo at kommunen må innføre strakstiltak for å redusere strømforbruket, skriver Dagbladet.

Blant annet senkes innetemperaturen i både kontorer, administrasjonslokaler, skoler, barnehager og flerbrukshaller.

– Kommunen, som alle andre, får nå ekstraordinært høye strømregninger som vi må betale. Det er penger vi trenger til å drive skoler, barnehager og andre velferdstjenester, uttaler byrådsleder Johansen i en pressemelding.

Johansen advarer om at forholdene i Europa er slik at han frykter Oslo kan komme i en situasjon hvor det rett og slett ikke er nok strøm.

– Vel så viktig er det at vi må forhindre en situasjon hvor vi rett og slett ikke har nok strøm. Strømkrisen blir mer og mer alvorlig dag for dag, og vi er nødt til å få ned forbruket. Selv om det kom gode nyheter om magasinfyllingen denne uken, har vi fortsatt en dramatisk situasjon i hele Europa, sier byrådslederen.

Den tidligere rørleggeren kommer med forsikringer om at sparetiltakene ikke skal gå ut over dem som er mest sårbare. Han kommer allikevel med en advarsel.

– Det er helt trygt å ha eldre på sykehjem og barn i barnehagen. Vi skal skjerme de sårbare. Helse- og omsorgsinstitusjoner får ikke strømsparingstiltak i denne omgang. Men det kan hende at ungene også må ha på seg en varm genser på de kaldeste dagene i vinter, sier Johansen.

Dette er tiltakene som innføres i Oslo nå for å spare strøm:

1. Innetemperaturen i kontorer, administrasjonslokaler og andre lokaler der det er hensiktsmessig settes til maks 20 grader.

2. Driftstid reduseres i skoler og barnehager med 1 time, med mindre inneklimaet på den enkelte skole tilsier at det ikke er mulig. Åpningstiden reduseres ikke.

3. Temperaturen i skoler, barnehager og flerbrukshaller settes ned. Temperaturen vil avhenge litt av bygningenes formål, men skoler og barnehager skal ikke lavere enn 20 grader.

4. Temperaturen i kommunale bad reduseres med 1 grad.

5. Luftmengder i skoler/barnehager skal reduseres og elektrisk snøsmelting, for eksempel varmekabler i bakke, nedløpsrør eller tak i barnehager, minimeres.

6. Ruter og Sporveien skal så raskt som mulig gjennomføre tiltak på kollektivtransporten, verksteder og kontorlokaler, som for eksempel å senke temperaturen.

7. Bymiljøetaten skal vurdere hvilke områder de kan redusere gatebelysning og brenntid i, uten at det går ut over folks trygghet. De skal også vurdere mørklegging eller redusert belysning i enkelte skiløyper.

Klimasaken er ren politikk, Greta

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.