Nå blir det lang vei til butikken, langs øde veier på Finnskogen. Foto: Svein Aage Nilsen / NTB

Joker-butikken på Skalbukilen legges ned i midten av november. Årsaken er høye strømpriser, som igjen er et resultat av myndighetenes politikk.

Snart mister lokalsamfunnet på Åsnes Finnskog sin nærbutikk.

Det bekrefter Otto Borg overfor SolungAvisa onsdag formiddag. Han eier Joker Kilen på Åsnes Finnskog sammen med Tormod Borg.

Glåmdalen forteller om saken (betalingsmur).

Dermed er det slutt for nærbutikken som har holdt det gående helt siden 1898, og har vært viktig for befolkningen i det spredt bosatte området.

Eieren av butikken mener han ikke har noe annet valg. Slik situasjonen nå har blitt, med skyhøye strømpriser og temmelig magre støtteordninger for næringslivet, er det ikke lenger mulig å opprettholde driften og dermed butikktilbudet.

Butikkens siste strømregning var på hele 54.000 kroner. Det er mer enn butikken har økonomiske muskler til å tåle.

Joker Kilen på Åsnes Finnskog skrur dermed av lyset for godt. Dermed er det kroken på døra for mange års butikkhistorie.

– Dette er veldig synd. Men økte strømpriser og økte kostnader generelt, gjør at vi ikke kan fortsette, sier Borg til SolungAvisa.

Nå blir det mye lengre vei til butikken for ei hel grend. Også Posten og PostNord blir lenger unna, all den tid Joker Kilen leverte ut pakker for begge selskaper. Det blir rett og  slett vanskeligere å bo her.

Har forståelse for situasjonen

En av kundene SolungAvisa møtte på butikken i dag syns nyheten om nedleggelse er trist.

– Det er veldig trist at dette skjer. Det blir lengre veg til butikken. Nedleggelsen er et tap for hele Åsnes Finnskog, sier Bjørg Janny Engelsrud.

Hun bor selv på Velta og er fast kunde i butikken. Selv om hun syns det er trist – har hun også forståelse for at butikken blir lagt ned.

– Jeg skjønner at de ikke kan drive matbutikken på Skalbukilen for enhver pris, sier hun.

Etter det SolungAvisa forstår vil det ikke bli etablert en ny butikk i de samme lokalene i nærmeste framtid. Hva og i så fall om det blir ny næringsvirksomhet i lokalene etter nedleggelsen er ikke kjent.

Dette skjer samtidig med at «distriktenes parti», Senterpartiet, sitter i regjering. Gjennom flere år var det partiets mantra «å ta hele Norge i bruk», og legge best mulig til rette for lokal bosetting.

Sp-leder og nåværende finansminister Trygve Slagsvold Vedum har ikke uttalt seg om Joker-butikken på Skalbukilen.

Les også: 

Ap-ordførere med strøm-advarsel til Støre

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

;

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.