I går skrev Document om hvordan de høye strømregningene tar knekken på småbedrifter. Rapportene renner inn. I dag melder NRK om et jernstøperi i krise.

Forbrukerne har fått strømkompensasjon. Bøndene fikk denne uka gjennomslag for at de får støtte. Men det gjelder ikke det øvrige næringslivet. Nå frykter flere for arbeidsplassene og presset øker for at også det øvrige næringslivet må få en støtte.

De høye strømregningene tar knekken på småbedrifter

Med en million ekstra i strømregning er situasjonen alvorlig for Furnes jernstøperi i Stange.

– Vi bruker mer strøm på en dag enn de fleste husholdninger gjør på et år, sier arbeidsleder Arnstein Lilleberg.

De kan ikke overleve som bedrift med slike kostnader. 140 ansatte risikerer å miste jobben. Det er dramatisk for et lite tettsted som Stange, med litt over 20 000 innbyggere i hele kommunen.

Problemene forsterkes av de økte råvareprisene, som også skyldes nedstengningene i forbindelse med Covid-19. Presset fra alle kanter blir for stort.

Matprisene øker, vi forbrukere og skatteslaver må betale prisen for at næringslivet får høyere kostnader.

Levy Andersen som driver to Joker-butikker på Hedmarken har fått tredobla strømregninga. Han varsler høyere matvarepriser, og mener det vil gjelde alle matbutikker.

– Alle ekstrakostnader i norsk næringsliv havner til sjuende og sist hos forbruker, sier Levi Andersen som er sikker på at det vil føre til dyrere mat.

Alt blir dyrere, vanskeligere, og vi har vært isolert i snart to år.

Personlig er jeg lei av hele opplegget, og kan ikke komme på særlig mange stortingspolitikere som er verdig min respekt. Heldigvis finnes det noen fornuftige stemmer i lokalpolitikken, og selv mediene har noen stjerner som lyser en mørk vinternatt.

Men de som bestemmer, de som styrer alt? De fortjener å møtes med forakt. For de ødelegger livene våre, bevisst.

Strømregninga økte med en million på en måned 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.