SV-leder Audun Lysbakken presenterer SVs alternative statsbudsjett fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Økt formuesskatt, større utslippskutt og mer penger til bistand. Dette er SVs hovedkrav foran budsjettforhandlingene. For svært mange nordmenn er det bare å grue seg.

Fredag morgen presenterte SV-leder Audun Lysbakken partiets alternative budsjett. NTBs Bibiana Piene og Marius Helge Larsen melder om saken.

Budsjettutkastet bærer, som mange hadde ventet, preg av nokså ytterliggående sosialistisk tankegods, ikke minst i skattepolitikken.

Det kan oppsummeres med begrepet konfiskeringspoltikk, der det handler om at stat/kommune skal beslaglegge stadig større deler av innbyggernes og næringslivets midler for å bruke disse pengene slik politikerne synes er best.

Bistand, klimatiltak, integrering/innvandring osv. er eksempler på pengesluk der politikerne pøser inn stadig mer av de pengene som inndras på denne måten.

Mye dreier seg om den såkalte rettferdige fordelingen, som i praksis går ut på å beslaglegge penger fra folk som arbeider hardt og tjener relativt bra, og overføre disse pengene til blant annet innvandrere uten arbeid osv.

Slik lyder SV-leder Lysbakkens retorikk knyttet til dette:

– Våre prioriteringer er tydelige. For det første må vi møte dyrtiden med mer rettferdig fordeling. Det innebærer økt skattlegging av de rikeste og bruke de pengene på velferdsordninger som gratis SFO og tannhelse. I tillegg må vi gi de gruppene som sliter mest med regningene akkurat nå, litt mer å leve av, sier Lysbakken til NTB.

Mandag klokka 11 setter partiets hovedforhandler Torgeir Knag Fylkesnes (mannen med rekordbaksmell etter pendlerboligsakene) seg til forhandlingsbordet på Stortinget med Ap’s Eigil Knutsen og Sp’s Geir Pollestad.

Det gjenstår å se hvilke gjennomslag man får overfor regjeringspartiene Ap og Sp.

Kraftig økt formuesskatt

SV foreslår å hente inn drøyt 20 milliarder kroner årlig i økte skatter, herunder 14,2 milliarder i økt formuesskatt.

De som tjener under 800.000 kroner, får mindre skatt, mens de som tjener over 1 million, får en kraftig økning i skatten, heter det i forslaget. For de med inntekter over 2 og 3 millioner kroner, vil det virkelig svi på pungen, opplyses det.

For SV er dette «rettferdighet». Det man selv tjener gjennom sitt arbeid, skal overføres til andre.

SV vil også reversere skattekuttene til oljenæringen og øke CO2-avgiften på sokkelen.

I tillegg vil SV øke selskapsskatten fra 22 til 23 prosent, noe som vil være nok et sviende stikk for mange bedrifter som allerede sliter hardt med høye strøm- og drivstoffpriser.

Pengene skal generelt brukes på de såkalt svakere gruppene i samfunnet, presiseres det igjen.

Partiet setter av 8,6 milliarder kroner til en egen såkalt dyrtidspakke: Mer penger til enslige forsørgere, mer i sosialhjelp og økning i minstepensjonen er blant tiltakene.

Vil bruke enda mer på klimatiltak og bistand 

SVs andre hovedprioritering er klima og natur.

– Der er avstanden stor mellom oss og regjeringen. De er ikke i rute på klimamålene, slår Lysbakken fast.

SVs tredje krav er at bistanden holdes på 1 prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI). I sitt forslag til statsbudsjett har regjeringen kuttet bistanden til 0,75 prosent.

– Vi må finne en måte som gjør at vi kan holde 1-prosenten i bistand og få den ut i verden, der nødhjelpsbehovet er enormt, sier Lysbakken.

Norge svir allerede av noe over 40 milliarder kroner på bistand. SV vil bruke mer.

Ved valget sist høst var det 7,6 prosent av befolkningen som syntes denne politikken var verdt å stemme for. En del meningsmålinger i senere tid har gitt partiet enda høyere oppslutning.

En måling offentliggjort 1. november viser at hele 8,4 prosent støtter SVs konfiskeringspolitikk:

Rent flertall til Høyre og FrP i ny måling, Ap nede på 18,2 prosent

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.