Jan P. Sissener. Foto: Erlend Aas / NTB

Den kjente finansmannen Jan Petter Sissener tar et oppgjør med det han oppfatter som skattemas og sutring fra venstresidens politikere. Han ber dem ta seg skikkelige jobber.

For venstresiden har det å «ta de rike» lenge vært et bærende prinsipp, ikke minst for de ytterliggående sosialistpartiene SV og Rødt. Også for Arbeiderpartiet er dette velbrukt retorikk.

Tanken er i grove trekk at det meste av utfordringer vil løses, bare man får de med best råd i samfunnet til å betale mer (mye mer) i skatt. På denne måten skal de hyppig omtalte forskjellene utlignes.

«Forskjells-Norge» er et mye brukt begrep i denne forbindelse, og det vises gjerne til at noen har svømmebassenger, store båter og generelt veldig god økonomi, mens andre har det trangt.

Disse stadige utspillene om å kreve mer penger fra noen for å gi til andre, faller ikke i like god jord hos alle.

Dagbladet skriver om en nokså hissig debatt mellom ytre venstres politikere og den kjente finansmannen Jan Petter Sissener:

Moxnes tar til orde for å øke selskapsskatten, stramme inn formuesskatten for dem med de største formuene og øke inntektsskatten for dem som tjener mer enn én million kroner.

–  Vi vet at det er et stort flertall av folk som ønsker mer rettferdighet i Norge, men i stedet har de fått økte forskjeller i 20 år.

Også SV foreslår å øke både inntekts- og formuesskatten.

–Det finnes ikke belegg for å hevde at våre forslag til økninger i formuesskatt går utover næringsliv og investeringer, snarere tvert imot, sier SVs Kari Elisabeth Kaski til Børsen.

Slike utspill fra partilederne får aksjeforvalteren Jan Petter Sissener til å frese:

– Hvis jeg skal være brutal, så er de rikssynsere. De bør ta seg en samfunnsnyttig jobb, som sykepleier eller lærer, eller hvor de produserer noe. De har ingen konkret plan for hva de trenger pengene til. De skal bare ta de rike. Det er frustrerende, sier Sissener til Børsen.

Han fnyser av Rødt-lederens skatteforslag, og omtaler det som et «hakk i plata».

– Nå økte formuesskatten betydelig ved forrige statsbudsjett. Da er det naturlig for meg å spørre om forskjellene er blitt mindre, har det virket etter hensikten? Eller er det kanskje ikke det som skal til for å redusere forskjellene, spør Sissener og fortsetter:

– Ingen har fått det bedre etter et år med økte skatter. Jeg tror at ingen har noe imot å betale høyere skatt av inntekt, men å hele tiden betale av eiendelene du har, er ikke fair. Dele av overskudd er jeg helt for. Vi kan gjerne betale mer om staten trenger mer penger, og det hjelper de svake i samfunnet.

Ifølge Dagbladet er Sissener oppgitt over at de pengene som hankes inn i ekstra skatter, har en tendens til å bli brukt til mye annet enn å utjevne forskjeller i Norge. Han peker på at statsminister Støre gjerne reiser rundt i verden og deler ut norske milliarder der.

– Hvis de ønsker å redusere forskjellene, hjelper det ikke å ta fra de rike når man ikke gir til de fattige, sier Sissener.

Den store drivkraften i samfunnet hva gjelder skatteinntekter, kommer fra middelklassen, mener han.

– Den som tjener en million, eller et ektepar som tjener mellom 1,5 -2,0 millioner – det er det som drar samfunnet.

Han påpeker også at myndighetene ikke trenger økte inntekter i form av mer skatt:

– Staten har rekordsterkt overskudd som følge av blant annet olje, gass og strømpriser, framholder Sissener.

Han avslutter med følgende kraftsalve mot de to partilederne på ytre venstre fløy:

– Jeg blir luta lei av høre på Moxnes, det eneste han har bidratt med er et sugerør inn i statskassa. Det samme kan jeg si om Kaski. De har ingen plan om hva de skal bruke pengene til.

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.