Statsminister Erna Solberg og hennes parti gir opp kampen mot all formuesskatt. Foto: Vidar Ruud / NTB.

Høyres programkomité foreslår å fjerne løftet om «på sikt fjerne hele formuesskatten». For mange ikke-sosialistiske velgere vil det være et dolkestøt, og enda en grunn mindre til å stemme Høyre.

Det er Aftenposten som skriver om utspillet fra Høyres programkomite.

Nettopp skatte- og avgiftspolitikken har tradisjonelt vært et felt som har skilt høyreside fra venstreside i norsk politikk. Der sosialistiske partier har ivret for mer og enda mer skatt og avgift til stat og kommune, har partier som Høyre og FrP holdt igjen.

I Norge er ikke minst formuesskatten et sentralt tema i denne forbindelse. Det har vært et sterkt press fra sosialistisk side om å innkreve stadig mer skatt på menneskers formue og eiendeler.

I denne forbindelse har begrepet «de rike» blitt brukt som brekkstang for å tyne enda mer skatt ut av formue knyttet til vanlige borgeres sparepenger, bolig og arv.

Ved å henvise til en håndfull milliardærer har kyniske sosialist-politikere sørget for at lønnstakere selv med nokså vanlige inntekter er blitt hardere og hardere beskattet i form av formuesskatt.

For Høyre har det vært naturlig å stå opp mot dette. Partiet har vært en del av innbyggerens «siste vern» mot et økende skattetrykk. Det har utvilsomt vært en motivasjon for mange til å stemme Høyre.

Men en del politikere i Høyre har trolig opplevd dette som en «slitsom» posisjon. Mange har kjent det som lite kledelig å forsvare seg mot argumenter basert på floskler om «fellesskap», «bære byrder etter evne», «solidaritet med dem som har minst» osv.

Etter åtte år i regjering ser også Høyre-politikere «verdien» i at mest mulig av samfunnets ressurser havner i det offentliges hender og kan brukes etter politikernes forgodtbefinnende. Det gir mer «politisk spillerom».

Det er som kjent mye der ute i verden vårt land skal bruke milliarder og atter milliarder på, som bistand, fredsarbeid og klimatiltak. Norge skal «spille en rolle», «være et forbilde», delta i giverglandsgrupper, ja, aller helst lede dem. Kronene sitter løst, og norske skattebetalere må bla opp.

På toppen kommer enorme kostnader knyttet til innvandring og såkalt integrering.

Det er så mye enklere for politikerne, også fra Høyre, å bare betale regningen, fremfor å stille kritiske spørsmål ved alle disse «gode formålene».

Da passer det naturligvis dårlig at innbyggerne selv disponerer mest mulig av sine penger til det hver og én mener er best for seg og familien. Midlene bør heller «tas hånd om» av politikere som vet bedre.

Det er trolig en «totalvurdering» av slike momenter som gjør at Høyre nå vil forlate sitt tidligere ståsted om å fjerne hele formuesskatten:

– Vi mener at det ikke er rom for å prioritere det i neste periode. Det er et viktig prinsipp at alle skal skatte etter evne, sier Linda Hofstad Helleland, som leder komiteen, til Aftenposten.

Med ett har partiet samme syn som sine tidligere motstandere i blant annet Arbeiderpartiet, SV og Rødt. Også disse partiene mener «det ikke er rom» for at velgerne får bruke sine egne penger etter eget  skjønn, og at formue er noe som bør beskattes.

En enstemmig programkomité vil foreslå å fjerne formuleringen om å «fjerne hele formuesskatten» på møtet tirsdag, skriver Aftenposten.

Det er vanlige skattytere som dermed mister håpet om at Høyre vil tale deres sak mot økende skattetrykk fra grådige politikere. Nå står Høyre sammen med sosialistene også i dette. Graden av formuesbeskatning vil antagelig fortsatt være gjenstand for en viss diskusjon. Men prinsippet om å ta bort slik skatt for folk flest er borte.

Det er ikke lenger et spørsmål om formuesskatt eller ikke, men om hvor mye. Satsene kan så fort skrus opp i forhandlinger og politiske hestehandler, noe velgerne kjenner så altfor godt til.

Ifølge Aftenposten vil Høyre fortsatt fjerne formuesskatten på såkalt arbeidende kapital (aksjer og driftsmidler som maskiner, bygninger, traktor etc.).

Men det er ingen trøst for vanlige mennesker med verdier i form av penger i banken, egen bolig, hytte, båt eller annet. Nå skal de flås også med Høyres velsignelse.

Høyres programendring fører antagelig til litt enklere tv-debatter for partiets talspersoner, de kan nå nikke enig til venstreside-argumenter om «økt skatt for de rike».  Det er mye hyggeligere når man er enig med hverandre, slik som i klimapolitikken.

Men for mange velgere vil nok dette oppleves som et dolkestøt fra et parti man har stolt på i spørsmålet om blant annet formuesskatt.

Det blir mer og mer tydelig at Høyre ikke lenger er Høyre, men «det såkalte Høyre». Man har tatt enda et steg til venstre i politikken.

Bør det vurderes et navneskifte på dette partiet snart?

Heldigvis for ikke-sosialistiske velgere finnes det andre partier som fortsatt ønsker mindre, og ikke mer skatt for landets innbyggere. Til høsten kan man si hva man synes om Høyres venstrevridning.

Les også: Vil ha mer skatt: Bjørnar Moxnes gjenvalgt som Rødt-leder

Ny bok fra Document Forlag: 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi setter pris på ditt bidrag, stort eller lite: 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.