Hans Andreas Limi (Frp). Foto: Lise Åserud / NTB.

Svenskehandelen er merkelig nok blitt den vanskeligste nøtta å knekke i forhandlingene mellom regjeringen og Frp om revidert nasjonalbudsjett. Nå står det om brusen, av alle ting.

NTB ved Bibiana Piene melder at fristen utløper torsdag kl. 20. Da må regjeringspartiene enten levere sitt budsjettforslag eller et opplegg sammen med Frp.

Men regjeringen har så langt vist liten vilje til å komme Frp i møte i forhandlingene, hevder Frp.

Det gjelder imidlertid ikke de kjernesakene FrPs velger tradisjonelt er opptatt av, knyttet til bensinpriser, innvandring, kriminalitetsforbyggende tiltak, politi og annet man vet at partiets velgere vil ha sterkt engasjement omkring.

Det er tvert imot avgiftene på grensehandelsvarer FrP kjemper om, og spesielt brus.

Frp erklærte i mai budsjettkrig mot svenskehandelen og er særlig opptatt av å få redusert avgiftene på varer som øl og vin, brus, snus og sjokolade, opplyser NTB.

I forhandlingene har Frp imidlertid sagt seg villig til å droppe avgiftskutt på alkohol og tobakk, men krever fortsatt avgiftslettelser på brus og engangsemballasje.

– Bare snakk

Frp påpeker at også Høyre har programfestet avgiftskutt på grensevarer i sitt nye partiprogram.

– Vi merker oss likevel at dette bare er snakk. Viljen til å følge opp våre forslag, som støttes av NHO, Virke og andre organisasjoner som er opptatt av norske arbeidsplasser, er ikke der, sier Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Til VG sier han at partene fortsatt, bare timer før fristen, står langt fra hverandre.

For selv om regjeringen har levert på en del av de andre Frp-kravene, som samferdsel og psykisk helse, er det langt fra kommet nok på avgifter.

Mindre på bordet

I de ordinære budsjettforhandlingene i fjor høst gikk regjeringen med på å redusere avgiftene med 3,4 milliarder kroner.

Ifølge Frp bruker regjeringspartiene rundt 25 milliarder kroner mer i revidert budsjett enn i det ordinære budsjettet.

– Til tross for dette har regjeringen lagt vesentlig mindre penger på bordet i disse forhandlingene enn da vi forhandlet om revidert budsjett i fjor sommer, hevder partiet.

– Samme mål

Det er leder av finanskomiteen på Stortinget, Høyres Mudassar Kapur, som leder forhandlingene. Til NTB sier han at samtalene er konstruktive.

– Vi jobber for å finne gode løsninger. Jeg opplever av våre fire partier har samme mål: Styrke norske bedrifter og arbeidsplasser og gi et løft til dem som er hardest rammet av krisen, sier han.

Dersom ikke regjeringen og Frp blir enige, må regjeringen kjøre budsjettslalåm i Stortinget.

FrP har hatt en svak utvikling på meningsmålingene i senere tid, og det ser i øyeblikket ikke spesielt lyst ut frem mot høsten valg. Det spørs om satsing på lavere brusavgift er det som vil snu trenden.

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.