Stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Høyre mener det er feil å øke overføringene til landbruket så mye som regjeringen legger opp til, og vil kutte 1,2 milliarder i årets jordbruksoppgjør.

Den rødgrønne regjeringen, med Senterpartiet som et av regjeringspartiene, har foreslått et nærmest rekordhøyt jordbruksoppgjør.

Vanligvis er bøndene svært misfornøyde med disse oppgjørene, det er blitt et sikkert vårtegn. Men i år har man kunnet konstatere noe som minner om en tilfredshet med det staten tilbyr.

Men hos Høyre er man langt fra fornøyd. Partiet mener det skal gis altfor mye penger til bøndene, i forhold til hva andre grupper får.

NTB melder om saken:

– I en tid hvor vanlige lønnsmottakere har begrenset lønnsvekst, mener Høyre det er feil å øke overføringene til landbruket så mye som regjeringen legger opp til.

Det sier Lene Westgaard-Halle, landbrukspolitisk talsperson i Høyre, i en pressemelding fra partiet, skriver Nationen.

Årets jordbruksavtale mellom staten og Norges Bondelag er på 4,15 milliarder kroner.

Til sammenligning fikk politiet en vekst på én milliard kroner og samferdsel 1,8 milliarder kroner i 2023-budsjettet til regjeringen.

Nå ønsker Høyre å spare 1,2 milliarder kroner fra økningen regjeringen la opp til, altså et kutt på mer enn 25 prosent.

– Selv med 1,2 milliarder i frigjorte midler til våre prioriteringer innen helse, forsvar og bedre privatøkonomi for folk, vil bønder – som jeg minner om at er selvstendig næringsdrivende – få en inntektsvekst på 15 prosent, sier Westgaard-Halle.

Hun fortsetter:

– Det er tre ganger det ordinære lønnsoppgjøret, og vi har da strukket oss veldig langt. Vi mener regjeringen må være mer påholdne med pengebruken i en tid hvor vanlige lønnsmottakere får dårligere råd, sier hun.

Mange vil være enige med Høyre i at det trengs mer til områder som  «helse, forsvar og bedre privatøkonomi for folk». Men ikke alle tror summen på 1,2 milliarder man vil kutte i jordbruksoppgjøret, vil gjøre all verden av forskjell på disse svært så pengekrevende sektorene.

Samtidig vil dette kuttet være temmelig merkbart for bøndene, som nå er innstilt på å få et etterlengtet løft.

Noen vil derfor mene at Høyre heller kunne lete andre steder etter den typen midler som trengs til blant forsvar og helse, eksempelvis kunne man sett på hvilke summer som brukes på områder som bistand og klimatiltak.

Det et uansett få som tror at Høyre og spesielt stortingsrepresentant Westgaard-Halle har noen særlig høy stjerne blant  norske bønder i dag.

Les også: 

Mat og forsvar viktigst

 

Velkommen til møte!

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.