Ekspedisjonssjef Viil Søyland etter kravoverlevering i årets jordbruksoppgjør på Landbruks- og matdepartementet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Milliardkravet fra bøndene i årets jordbruksforhandlinger er svært høyt, mener forhandlingsleder Viil Søyland. Nå venter tøffe forhandlinger.

Igjen står jordbruksoppgjøret for døren, og igjen er det svært stor avstand mellom partene.

Bøndene krever 3, 9 milliarder kroner, og staten mener dette er altfor mye.

Fra statens side mener man det rett og slett ikke er rasjonelt grunnlag for det kravet bøndene nå kommer med. Oppgjøret kan bli enda hardere og mer uforsonlig enn det pleier å være:

– Etter flere år med ekstraordinær kostnadsutvikling, ser vi nå at vi er over den verste kostnadstoppen. Dette gir grunnlag for en klart lavere ramme enn det vi har sett de siste årene. På bakgrunn av dette er kravet jordbruket har lagt fram, svært høyt, sa statens forhandlingsleder Viil Søyland da hun kommenterte kravet på 3,9 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør.

NTB melder om saken.

– Både rammens størrelse og omfanget av vanskelige temaer gjør at dette blir krevende forhandlinger, sa Søyland videre.

Bøndene spiller på selvforsyning

I en tid med økende global spenning og usikkerhet har bøndene kjørt frem selvforsyningsargumentet som sitt viktigste kort.

Bøndene tar gjerne oppdraget med å øke den norske selvforsyningen, ifølge leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag. Men da må jordbruket bli lønnsomt.

– Det blir ingen økt selvforsyningsgrad i Norge uten økte inntekter til bøndene, sa Gimming da han forsvarte kravet på 3,9 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør.

Åtte dager etter at grunnlaget for beregning av bøndenes inntekter kom, er kravet levert. Nå har vi fått prinsippene for beregningen, men det gjenstår å stille politisk vilje til å gi bøndene inntektsløftet de trenger, ifølge bondelagslederen.

– Kravet har som mål å øke inntektsnivåene i jordbruket, bidra til økt selvforsyning og redusere risikoen for hver bonde, sa Gimming.

Med Senterpartiet i regjering bør bøndene ha bedre forutsetninger for gjennomslag enn det som har vært vanlig i tidligere år. Mange imøteser derfor utviklingen i dette oppgjøret med spenning.

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.