Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum reagerer med vantro på milliardkuttene Høyre vil gjøre i revidert nasjonalbudsjett. Høyre mener Vedum driver med spinn.

Etter at regjeringen i dag fikk igjennom sitt reviderte nasjonalbudsjett, har Høyre kommet fremmet sitt alternativ. I Høyres forslag er det lagt opp til mange kutt, blant annet i regjeringens pengebruk på ferger.

Finansminister Vedum reagerer kraftig på Høyres utspill, spesielt med hensyn til fergene.

NTB melder om saken.

– Det kuttet de gjør nå, er et målrettet ferjekutt. Vi la inn ekstra penger fordi vi var spesielt bekymret for fylkene, blant annet til ferjer og hurtigbåt langs kysten for å binde Norge sammen. Bakgrunnen er at kostnadene for å drive ferjer har økt, sier Vedum (Sp) til NTB.

Han legger til:

– Vi er opptatt av at ferjene skal gå. Hvis man kutter 1,1 milliarder kroner, så er alternativet å kutte ferjetilbudet, eventuelt skru opp prisene. Vi har ment at det er helt feil og har innført gratis ferje på mange strekninger, sier Vedum.

Finansministeren påpeker også at Høyre vil øke CO2-avgiftene med 150 millioner kroner i sitt budsjett. Det vil gi økt pumpepris, sier han.

Høyre har lenge kritisert regjeringen for å bruke for mye oljepenger i budsjettet og legger selv opp til bruk av 5,2 milliarder kroner færre oljekroner sammenlignet med regjeringens opprinnelige forslag.

Vedum er lite imponert

Etter å ha sett Høyres forslag, er Vedum lite imponert.

– Høyre har drevet og skrytt av at de skal gjennomføre kutt. De som skal betale kuttet, er landets ferjepassasjerer. Vi la inn litt mer penger til fylkene enn kommunene, nettopp fordi vi så økte kostnader på ferjer.

Han mener Høyres alternative budsjett står i stil med den politikken Høyre-leder Erna Solberg hadde i regjering, og at hun ikke var særlig opptatt av distriktene.

– Jeg er helt uenig med Erna Solberg i at ferjetilbudet er for bra, og at det bør kuttes, sier Vedum.

Anklager Vedum for spinn

Liv Kari Eskeland i Høyres transportkomité reagerer på Vedums utspill.

– Dette er rent ferjespinn fra Vedums side. Selv om vi gjør kutt i overføringene til fylkeskommunene, som har store disposisjonsfond på bok, ligger det en forventning om at fylkeskommunene også skal være med på å ta sin del av ansvaret og redusere byråkrati og administrasjon, sier hun i en epost til NTB.

– Dette nevner Vedum ingenting om, men ligger som en forutsetning i vårt budsjett. Det blir helt urimelig at næringslivet skal blø, og at fylkeskommunene skal ha sin drift uten at det blir satt en forventning til effektivitet, sier hun.

Hun mener fylkespolitikerne kjenner sin region best.

– At Vedum mener dette vil gå utover ferjetilbudet alene, viser hvor liten tillit han har til fylkespolitikerne, sier Eskeland.

Det som gjør Høyres alternative budsjett ekstra interessant for tiden, er at nettopp Høyre i alle målinger ville overtatt regjeringsmakten om det var valg.

Høyres alternativ-budsjetter er derfor en smakebit på hva man trolig kan vente seg om drøye to år, etter neste stortingsvalg, dersom trenden i målingene holder seg.

Les også: 

Høyre vil kutte i tannhelse og i fylkene for å få ned oljepengebruken

Solid borgerlig flertall i ny måling. Nitrist for de rødgrønne

>Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.