Høyre støtter regjeringens grep for å hente inn milliarder i kraftinntekter og går inn for å øke skatteinntektene med 36 milliarder neste år. Men de sier nei til lakseskatt.

I valgkampen lovte Høyre skattelettelser. Nå aksepterer partiet enorme skatteøkninger i sitt alternative budsjett.

– Det er umulig for oss å rette opp i skatteøkninger på over 40 milliarder kroner, sa Høyres nestleder Henrik Asheim tirsdag.

Aasheim presenterte Høyres alternative stadsbudsjett sammen med Høyres finanspolitisk talsperson Helge Orten på et utested i Oslo tirsdag.

Partiet støtter altså at det innføres ekstra skatt for kraftbransjen.

– Vi øker skatten på det som er av ekstraordinære kraftinntekter. Det mener vi også er riktig, at kraftbransjen er med på å bidra, sier Orten til NTB.

Høyre foreslår økt barnetrygd og økt personfradrag i personskatten. De sier nei til økt formuesskatt og arbeidsgiveravgift. I tillegg økes forsvarsbudsjettet med en milliard. Alt dette skal Høyre klare med lavere oljepengebruk enn regjeringen.

Det får Ap til å spørre: Hvor henter Høyre pengene fra?

Svaret er altså skatteøkninger på totalt 38 milliarder kroner, hvor mesteparten stammer fra økt beskatning av kraftselskapene.

Fem Ap-ordførere i Rogaland har protestert mot regjeringens skattegrep, som nå får støtte fra Høyre. Rogaland ligger i det strømområdet som er hardest rammet av strømkrisen. Dette skaper bekymring for at bedrifter skal velge å flytte ut av regionen.

Ifølge Aftenposten går Høyre blant annet mot regjeringens forslag om redusert veibruksavgift for bensin. Høyre vil også ha momsfritak for litt dyrere elbiler enn regjeringen, så klimahensynet beholdes.

Skatteskjerpelser på bensin- og dieselbiler er en del av det Høyre kaller en «grønn skatteveksling» som skal bidra til omstilling.

– I 2021 gikk Høyre til valg på moderate skatteletter. Var det feil?

– Nei da. I en ekstraordinær situasjon med ekstraordinært høye strømpriser er budsjettet også preget av det. Skatteøkningene handler primært om det. Vi ser vi ikke muligheten til å gjøre noe med dette nå, svarer Orten.

Selv ikke Høyre virker i stand til å finne andre muligheter for innsparing som befinner seg i et statsbudsjett som overgår så å si alle land i verden når det gjelder statlig forbruk.

Høyre er i vinden, og i en fersk meningsmåling fikk Høyre en oppslutning på hele 33,6 prosent. Kritiske stemmer lurer på hvordan så mange nordmenn har glemt hva som skjedde på Solberg-regjeringens vakt.

Det var blant annet Solberg som feiret åpningen av strømkablene til Tyskland i fellesskap med sitt store forbilde Angela Merkel.

Siden eksporten til Tyskland startet har strømprisen vært på kritisk høyt nivå, med noen få dagers unntak. De skyhøye energiprisene har vært en viktig årsak til høy inflasjon og renteøkninger.

Norsk og tysk kraft kobles sammen, nå kommer strømsjokket

FrP er overrasket

Fremskrittspartiet er overrasket over at Høyre støtter skattegrepene.

– Det er veldig overraskende at Høyre aksepterer mesteparten av regjeringens skattesjokk i statsbudsjettet, sier Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi til NTB.

– Jeg vil tro mange hadde forventet et tydelig skille mellom regjeringen og Høyre når det kommer til skatt, men det kom altså ikke. Dessuten viser Høyre ingen vilje til å gjøre noe med prisøkningene som vanlige folk nå møter. De legger inn betydelige skatteskjerpelser på bensin- og dieselbiler, blant annet ved å øke drivstoffavgiftene betraktelig.

Høyre sier dog nei til lakseskatten. Men Aasheim antyder at partiet kan tenke seg å bli med på et forlik likevel.

– Vi bør sette oss ned å se hvordan vi kan finne en løsning som gjør at ikke alt dette avgjøres i klørne på SV, men hvor faktisk også den borgerlige opposisjonen kan være med, sier Asheim.

Aasheim mener at det ikke er oppdrettsnæringen som bestemmer skattenivået sitt, men at lakseskatten kom for raskt, og at regjeringen burde ha snakket med næringen før de tok avgjørelsen.

– Det at man ikke har koblet seg på eller spurt hvordan den kan innrettes, det er veldig skadelig, for det skaper en usikkerhet og fører til permitteringer, sier han.

Les også:

Vedum nekter å snu om grunnrenteskatt etter permitteringer

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.