Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) forsvarer skatteøkninger på over 40 milliarder kroner.

Vestre hevder at skatteøkningene ikke vil ramme det store flertallet av norske bedrifter og bedriftseiere, skriver VG.

– Høyre snakker om skattesjokk. Hvilket sjokk? Ser en bort fra to næringer med grunnrente, samt midlertidige endringer for å dempe oljepengebruken, reduserer faktisk regjeringen det samlede skatte- og avgiftsnivået for næringslivet, sier næringsministeren.

Han går i strupen på Erna Solberg og anklager henne for latskap, bløff og uansvarlighet.

– Jeg mener det Erna Solberg og Høyre driver med er uærlig og uansvarlig. Uærlig fordi hun og partiet hennes formidler feilinformasjon om statsbudsjettet som er lagt frem. Uansvarlig fordi de setter norgesrekord i å fortelle alt de er imot, uten presentere egne forslag.

Vestre mener det nå gått tid siden regjeringen la frem sitt forslag og sier at det fortsatt henger i luften hva Høyre mener om kraftbeskatning og om havbruksbeskatning.

– De er imot alle skatteendringer uten å erkjenne at vi har et behov for å balansere et statsbudsjett på en måte som ikke drar opp renten, sier han.

Vestre forklarer hvorfor han mener det er vås å si at regjeringen øker skattene.

– Det er bare tull at vi øker det generelle skattetrykket. Det er riktig at skatter og avgifter for næringslivet økes med noe under 41 milliarder kroner. Men av dette kommer om lag 30 milliarder kroner fra kraftbransjen, litt under fire milliarder kroner fra havbruksnæringen og syv milliarder i midlertidig arbeidsgiveravgift.

Han fortsetter:

– Vi øker altså skattene bare for to sektorer, som har superprofitt: Kraftbransjen hadde et samlet overskudd på nesten 60 milliarder kroner i fjor. Vi henter inn 30 av de milliardene. Havbruksnæringen hadde om lag 12 milliarder i overskudd i fjor. Vi henter inn knappe fire milliarder.

Næringsministeren: – Folk må akseptere at enkelte bedrifter går konkurs på grunn av høye strømpriser

Næringsministeren er ikke veldig bekymret over meldinger fra selskapene som dropper investeringer innen oppdrett og vannkraft, og mener at de to sektorene med så gigantiske overskudd får tåle å bidra.

Vestre forsvarer så innstramminger i norsk økonomi med at en uansvarlighet nå fort kan få tilbake tilstandene som var på 80-tallet.

– Vi har ikke noen vaksine mot at vi ikke får ni prosent rente. Det er mange trekk ved norsk økonomi i dag som minner mistenkelig om der vi var på 80-tallet, med ukontrollert pris- og lønnsspiral. Derfor er det så viktig å holde igjen, avslutter han.

Høyres 1. nestleder Henrik Asheim mener næringsministeren er helt på jordet.

– Det er et faktum at Ap/Sp-regjeringen har foreslått å øke skattene med 53 milliarder siden de overtok. Utbytteskatten, formuesskatten og arbeidsgiveravgiften alene har økt med 22,6 milliarder kroner. Disse skattene treffer bredt i store deler av næringslivet. Det er helt utrolig om ikke ministeren med ansvaret for næringslivet har fått med seg det, sier Asheim.

Han mener at Vestre og regjeringen lever i en sosialistboble hvor man selger skinnet før bjørnen er skutt.

– De skaper med svært brå og store omlegginger stor usikkerhet blant de som ønsker å investere i innovasjon og arbeidsplasser. Noen må faktisk betale for fremtidens velferd i Norge. Vi kan ikke alle leve av subsidier eller jobbe i staten, sier Asheim.

 

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.