Erna Solberg (H) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringen oppfører seg som en karikatur av venstresiden. – Det eneste svaret deres er å øke skattene, sier hun.

Tidligere statsminister og nåværende leder av Høyre, Erna Solberg, er hard i sin dom over Støre-regjeringen. Ikke minst refser hun den skattepolitikken som nå føres:

– Norge har aldri hatt det laveste skattenivået. Men skattesystemet har alltid vært stabilt. Denne stabiliteten i systemet har regjeringen kastet på sjøen, sier hun, ifølge NTB.

Hun mener at endringer i skattesystemet historisk sett har skjedd etter «lange utredninger, grundige diskusjoner og brede kompromisser».

Nå reagerer hun på at regjeringen har gått bort fra slike prinsipper, og faktisk har økt skattenivået med over 50 milliarder kroner på litt over ett år.

– Årets budsjett innebærer blant annet å øke formuesskatten, arbeidsgiveravgiften, utbytteskatten og grunnrenteskatten for vannkraft. Samt helt nye grunnrenteskatter på havbruk og på landbasert vindkraft, sier Solberg.

Dette er skatteøkninger som svir for svært mange, og som kommer i tillegg til økte økonomiske belastninger som følge av høyere rente samt økte priser på strøm og drivstoff.

Søndag talte Solberg til Høyres felleskonferanse på Sundvollen ved Tyrifjorden. Hun kritiserer Støre-regjeringens for å se på skatt som den eneste løsningen på det meste:

– Norge må ha et større repertoar enn bare å øke skattene hvis vi skal klare å møte de langsiktige utfordringene, sa Solberg blant annet i sin tale.

Kraftselskaper skrinlegger investeringer

Løsningen med å øke skattene har allerede fått konsekvenser gjennom politisk risiko ved investeringer, mener Høyre-lederen.

– Når det er stor uro rundt oss, må politikkens bidrag være å skape ro. Her mener jeg regjeringen har feilet.

Hun viser til kraftbransjen.

– Lyse skrinlegger investeringer for opptil fem milliarder kroner i Røldal-Suldal-kraftverkene i Rogaland. Sognekraft må trolig skrinlegge investeringer anslått til 1,4 milliarder kroner. Og listen er mye lengre, sier hun.

– Uforutsigbarhet

Stikkordet for NHOs årskonferanse tidligere denne uken var uro.

– Ordet oppsummerer godt hvordan det har vært for dem som vurderer å investere i norske arbeidsplasser det siste året. Det er lite investorer liker dårligere enn uforutsigbarhet.

Hun mener mye var bedre her i landet da Høyre satt i regjering og var med på å styre:

– Høyre vil alltid ha en politikk som gjør at de som har mest, bidrar mest. Det fikk vi til i regjering. De ti prosent rikeste betalte en like høy andel av personskatten under min regjeringstid som da vi tok over, avslutter Erna Solberg.

Les også: 

Ernas gjenvalg er ingen gladsak

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.