Trygve Slagsvold Vedum i Stortinget den 6. oktober 2022. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har torsdag formiddag lagt frem regjeringens forslag til statsbudsjett, der de varslede skatteøkningene for næringslivet beløper seg til 41 milliarder kroner.

Den totale skatteøkningen er på 46 milliarder, hvorav næringslivet får den største byrden på 41 milliarder, opplyser VG. For personer med lavere årslønn enn 750.000 kroner senkes skattene totalt med 4,5 milliarder.

Slik bidrar de «med sterkest rygg» til å «dempe levekostnadene» for folk, sier Vedum.

Regjeringen setter også opp formuesskatten

Samtidig foreslår regjeringen å øke formuesskatten med 2,4 milliarder kroner totalt. Det gjelder for de 14 prosent med høyest formue.

og arbeidsgiveravgiften for høytlønte:

Regjeringen innfører en ekstra arbeidsgiveravgift på 5 prosent for lønn over 750 000 kroner i budsjettet.

For en gjennomsnittsfamilie betyr statsbudsjettet lavere skatt, sier finansministeren:

Ifølge Vedum vil en familie med to lønnsinntekter på 550 000 kroner betale om lag 7800 kroner mindre skatt i 2023 enn med 2021-reglene, med regjeringens forslag.

For å få vedtatt statsbudsjettet trenger regjeringspartiene støtte fra SV, som ifølge NTB har signalisert at budsjettet «ikke er rettferdig nok og grønt nok».

FrP-leder Sylvi Listhaug mener at statsbudsjettet er ensbetydende med hardere tider både for folk og næringsliv:

– I 2022 kom regjeringen med den største skatteøkningen på 20 år. Etter det har drivstoffpriser, strømpriser, matpriser og renten økt dramatisk. Nå mener regjeringen at tidenes skatte- og avgiftsbombe er riktig medisin. Dette vil få store konsekvenser for folk og bedrifter, sier Sylvi Listhaug.

Regjeringen foreslår ellers å øke forsvarsbudsjettet og redusere bistandsbudsjettet, mens CO2-avgiften økes med 21 prosent.

 

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.