Den selvskapte milliardæren Hilde Midthjell har aldri tidligere opplevd så mange uforutsigbare og ukloke forslag i et statsbudsjett.

Midthjell, som har over 35 års praktisk erfaring fra næringslivet i ulike bransjer, hvor hun blant annet har vært gründer, leder, eneeier og deleier, styremedlem, investor, mentor, samt jurymedlem i EY Entrepreneur of the Year i syv år, er ikke nådig i sin kritikk av dagens regjering.

– Det er ingen motsetning mellom både å ivareta de svakeste i samfunnet og dem som skaper verdier og skatteinntekter, tvert imot. Men regjeringen rammer nå begge grupper på flere måter som ikke virker gjennomtenkte, sier hun.

Milliardæren bruker sterke ord om budsjettforslaget som Støre-regjeringen har lagt frem:

– Jeg mener det er helt uansvarlig å kutte i fast støtte til viktige frivillige organisasjoner rett før et nytt budsjettår, slik at de ikke vet hvilke inntekter de kan planlegge ut fra. Det er også useriøst å foreslå større skatteøkninger uten å først analysere om det kan skade mer enn det gagner, sier en engasjert Midthjell til Nettavisen.

Midthjell reagerer på at regjeringen «messer» på det hun mener er et innlært budskap som ikke er helt sant, og i beste fall unyansert.

– Det gjentas igjen og igjen at det må være et stramt budsjett for å unngå inflasjon, og det skyldes på krigen i Ukraina. Samtidig bruker regjeringen milliarder på flere tiltak som både er unødvendige i en krisesituasjon og også inflasjonsøkende, sier hun.

Kjøpet av Meraker Brug til 2,6 milliarder, Stad-tunnelen til 2,8 milliarder og å støtte en risikabel batterifabrikk med 4 milliarder kroner når hovedeierne er amerikanske, er tre av flere eksempler Midthjell mener både er ukloke og som uansett ikke hastet.

Hun mener også at dagens regjering ikke forstår hvordan formuesskatten virker på bedrifter og enkeltindivider i samfunnet.

– De foreslåtte skatteøkningene er allerede svært høye. Jeg håper nå at politikerne begynner å sette seg inn i hvordan formuesskatten rammer næringslivet og samfunnet ellers. Det virker nesten som de lukker øynene for hvordan den faktisk virker, tordner Midthjell.

Til det at både Støre og næringsminister Jan Christian Vestre ved gjentatte anledninger har sagt at formuesskatten er en personlig skatt og ikke en bedriftsskatt, sukker Midthjell oppgitt.

– Det er jo feil når formuen ligger i selskapet man eier. Jeg er veldig overrasket om ikke noen av de skarpeste folkene i regjeringen forstår det, er det oppgitte svaret. Det er dessuten en urettferdig skatt som kun rammer norske bedriftseiere og må betales selv om man ikke tjener penger.

Midthjell hevder politikerne ikke forstår at mesteparten av utbyttet som eierne tar ut, går med til å betale formuesskatt. Det skjer selv om inntjeningen ikke er spesielt bra.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) avfeier kritikken og mener skattenivået i Norge er bra.

– Det er på et nivå vi mener er riktig. Den store skatteregningen neste år kommer på vannkraft, som følge av de høye kraftprisene. Det mener vi er rett og rimelig for å finansiere pensjon og økte utgifter til folketrygden, sier han.

Når det gjelder kjøpet av Meraker Brug, kaller han det for en formues-plassering, og ikke forbruk.

– Vi mener det er et kommersielt godt kjøp over tid, som ikke går ut over noe annet. Så vil det være ulike syn på nasjonalt eierskap til store naturressurser.

Til kritikken av kutt som rammer frivillige organisasjoner, viker heller ikke finansministeren en tomme.

– Det er riktig at en del nå må søke om tilskudd, men her har det vært mye tilfeldig om hvem som har fått tildelinger. Jeg mener det er viktig at alle stiller mer likt, så nå kan andre søke om de samme midlene. Men jeg skjønner det kan være litt krevende for dem som har hatt en fast post, svarer Vedum.

Midthjell er forskrekket over det hun oppfatter som mangel på forståelse for økonomi hos Støre-regjeringen.

– Politikerne forstår ikke at de er helt avhengig av næringslivet for å få de skattene de trenger. Skattetrykket som ble gjennomført for 2022, er mer enn nok for næringslivet. Hvis regjeringen øker trykket enda mer, vil det føre til manglende investeringer og grønn omstilling, færre arbeidsplasser og flere konkurser, frykter Midthjell.

 

 

 

 

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som e-bok her!


Kjøp julegavene fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.