Statsminister Jonas Gahr Støre markedsfører bedriften til næringsminister Jan Christian Vestre i beste sendetid hos Fredrik Solvang. Vestre har fått millioner i koronastøtte og øker utbyttene til seg selv samtidig som han anbefaler de ansatte å organisere seg i LO, som på sin side støtter Ap med titalls millioner. Det er en lite vakker samrøre.

Bladet Kapital har sett nærmere på næringsminister Jan Christian Vestres økonomiske situasjon og samrøret med offentlige tilskudd til hans virksomhet. Vestre leder og eier 70 % av familiebedriften Vestre. Bedriften produserer utemøbeler.

I vellet av spennende norske bedrifter er dette en møbelprodusent som statsminister Jonas Gahr Støre har trukket frem og rost opp i skyene gjentatte ganger.

– Vestres møbelfabrikk viser at det er mulig å vokse med lavere klimaavtrykk, og at det er gjennom å satse på ny industri vi får ned utslippene, fremholdt Gahr Støre som Ap-leder da han i fjor besøkte Vestres hovedkontor, før han la frem Arbeiderpartiets valgkampprogram. – Det er ikke noe bedre sted å legge frem denne politikken enn her, konkluderte han i norsk presse.

Men også etter at Gahr Støre ble statsminister, har han valgt å bredt markedsføre bedriften til landets nye næringsminister. Bl.a. i beste sendetid under Debatten med Fredrik Solvang rett etter valget roste Støre utemøbelprodusent Vestre opp i skyene, en markedsføring som det ville kostet betydelige summer å kjøpe reklamespoter for.

Under valgkampen kjørte Støre som kjent hardt på at det nå er «vanlige folks tur». Men hverken Støre eller Vestre kan betraktes som «vanlige folk» når det gjelder privatøkonomi. Kapital har tidligere beregnet Støres formue til 140 millioner kroner, og anslår nå Vestres formue til å være på nærmere en kvart milliard kroner.

Kapital har videre undersøkt tilskuddene til Vestres virksomhet. Her kommer det frem at han har fått over 78 millioner kroner i ulike tilskudd og lån for å bygge en «ny, innovativ møbelfabrikk» i Eidskog. Godt over 30 millioner av dette er rene pengegaver, eller «tilskudd», som det heter på fagspråket.

Fra Innovasjon Norge, som næringsminister Vestre nå er øverste sjef for, fikk han i 2020 22,9 millioner kroner i distriktsutviklingstilskudd, mens 4,5 millioner kroner er kategorisert som ekstraordinære tiltak/koronatiltak på 4,5 millioner. Pengene ble gitt til Vestre, til tross for at bedriften gikk med cirka 35 millioner kroner i overskudd og Vestre selv bevilget seg både ordinære og ekstraordinære utbytter fra selskap.

– Vi MÅ stille krav til at bedrifter som får hjelp og støtte av fellesskapet, ikke sier opp ansatte eller tar ut utbytte til eierne! skrev Jonas Gahr Støre på sin Facebook-side 5. februar i år.

– Det har Arbeiderpartiet gang på gang foreslått i Stortinget, men blitt nedstemt. Særlig urettferdig blir det når ledige og permitterte må kjempe for hver krone i støtte og nektes feriepenger. Krisepolitikken må være rettferdig og bidra til å begrense ulikheten, ikke øke den!

Støre har nå fått en minister som øker utbyttene til seg selv, og dét attpåtil etter å ha fått koronastøtte fra det offentlige. Før valget var det ikke grenser for nedlatende retorikk rettet mot kapitalister fra dagens regjering mens den var i opposisjon. Ap-folkene hamret løs på det borgerlige flertallet for å være i lommene på rikfolk. Men nå er det svært vanskelig å se forskjell på «Høyres rike onkler» og Ap-minister Vestre.

Vestre oppfordrer også ansatte på møbelfabrikken sin til å fagorganisere seg, og i det mektige LO-systemet har han derfor blitt en stjerne som nå sitter trygt og godt i statsrådstolen.

Etter å ha gitt over 42 millioner kroner i valgkampstøtte til Ap, Sp, SV og AUF, hvor Vestre lenge var sentral, har LO og tilknyttede forbund for alvor fått stor innflytelse i norsk politikk.

Nå skal fagforeningsfradraget dobles, færre skal ha deltidsstillinger, au pairene skal jages bort og det skal ikke være lov å gi bonus til ansatte som holder seg på jobb.

Og den rike næringsministeren skal beholde koronastøtten som venstresiden i norsk politikk før valget oppfordret om at man gav fra seg hvis bedriften gikk med overskudd.

Sirkelen er med andre ord sluttet. For i Arbeiderpartiet er alle like. Og noen er likere – for ikke å si rikere – enn andre.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.