Jan Christian Vestre (Ap) er næringsminister og bedriftseier. Hans familiebedrift sponset klimaaktivistene Extinction Rebellion med 300 000 kroner i fjor.

I 2020 skrev den daværende sjefen i møbelfabrikken Vestre: «It is people with big dreams who do change the world».

I en rapport erklærte han at firmaet skulle gi pengestøtte til Extinction Rebellion (XR) i tre år. Klimaaktivistene var nødvendige for å få fart på endringene som skal løse klimakrisa, mente Vestre den gangen..

– Å lamme landets nasjonalforsamling er absolutt ikke riktig måte å gå fram på, sier Jan Christian Vestre nå til Dagbladet Børsen.

XR-aktivistene limte seg blant annet fast med superlim, og er nå politianmeldte.

Klimaaktivister aksjonerte i Stortinget, limte seg fast med superlim

Document har omtalt Vestres familieselskap tidligere. Han og Eidskog-ordfører Kamilla Thue (Ap) lovet 30-70 arbeidsplasser ved Vestres nye møbelfabrikk på Magnor. Men 17 av 23 ansatte er svensker.

Festeavgiften for næringstomten ble ifølge Kapital satt til 1 krone de ti første årene. Vestre fikk 78 millioner kroner i offentlig støtte.

Vestre ba også nordmann ta en for laget.

– Vi må få flere til å vaksinere seg. Folk må ta seg sammen, sier Vestre og oppfordrer til å «ta en for laget».

Den gangen, i desember 2021, ble det naturlig å stille spørsmålet:

Hvilket «lag» er det han snakker om? Finnes det egentlig et lag? Regjeringen spiller vel egentlig på bortelaget? De spiller faktisk for Tyskland, mot Norge. Eller for FN, EU, WHO og Clinton Foundation. Men aldri for Norge.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ber folk om å «ta en for laget»

Nå viser det seg at han bruker noen av de 78 millioner kronene han har fått i statsstøtte til å sponse de kanskje mest ytterliggående klimaaktivistene.

XR er en gjeng med snobber fra borgerskapet, de liker å aksjonere på måter som gjør livet surt for vanlige arbeidsfolk, og sperrer gladelig veien for sykebiler på vei til sykehuset med pasienter.

Det virker som om XR har som mål å irritere så mange som overhodet mulig. Og de splittes stadig opp i stadig mer absurde undergrupper.

Since the summer of 2018, we have been introduced to Extinction Rebellion (XR), Animal Rebellion, Ocean Rebellion, Money Rebellion, Roads Rebellion, Youth Rebellion (there’s a bit of a theme here), Insulate Britain and the newest kid on the block, Just Stop Oil.

Klimaaktivistene som kjemper for at folk skal reise kollektivt stengte ned tog- og T-bane i London, noe som skapte kaos for alle som skulle på jobb i London. Logikken er på nivå med Drømmehagen, barne-TV for de aller minste barna.

Klimagalskapen kan nesten beskrives som en mental lidelse. Politikken har også blitt et tilnærmet galehus, så derfor er det kanskje naturlig at en næringsminister støtter de mest outrerte klimaaktivistene.

Selvsagt engasjerer XR seg i denne nye kjønnsideologien også.

Et arrangement i regi av Woman’s Place UK på Bristol University, med tittelen ‘A woman’s place is with women: feminism, birth and motherhood’, ble møtt av rundt femti motdemonstranter tilknyttet XR.

‘Climate justice = trans rights! Trans Exclusionary Radical Feminists (TERFs) are not welcome in our city.’

Så hvis man nekter for at en mann kan føde barn, så bidrar man til global oppvarming? Er dette virkelig en organisasjon som et høyt subsidiert firma eid av en næringsminister bør støtte?

Dette skjønte nok Vestre selv, siden støtten til XR ble avviklet den samme måneden som Vestre ble statsråd. Men har ikke hans vurderingsevne før han ble statsråd noen betydning?

Hvis ikke: Hvorfor ble forsvarsminister Odd Roger Enoksen presset ut på grunn av et lovlig forhold for mange år siden? Hvorfor finner de stadig frem saker fra gamle dager hver gang Trond Giske forsøker å gjøre comeback?

Det er vanskelig å ha tillit til en næringsminister som støtter næringsfiendtlige aktivister, som vil stanse oljeutvinning, avskaffe biler og omtrent avskaffe selve mennesket.

XR er grunnlagt av blant annet Roger Hallam, som har sagt at klimakrisen er verre enn Holocaust. Han har også uttalt at klimakampen er så viktig at alle midler må brukes, med følgende konsekvens: Some may die.

Næringsministeren ble også utsatt for kritikk i Stortinget tirsdag.

– Det var ikke måte på hva statsråd Vestre skulle utrette da han tiltrådte. Norge skulle eksportere mer enn noensinne, industrien skulle bli grønnere og mer nyskapende, og ikke minst skulle vi gå fra en passiv til en aktiv næringspolitikk, sa Bjørnstad, som er Fremskrittspartiets næringspolitiske talsperson.

Men siden valget har næringskomiteen ikke har fått en eneste sak fra Vestre og hans departement, påpekte han.

– Ikke en eneste melding, ikke en eneste proposisjon, slo Bjørnstad fast og forlangte deretter svar på hva Vestre konkret har brukt tida til.

Vestre er sikkert en dyktig bedriftseier, som kjenner systemet og vet hvordan man skaffer penger fra statskassa. Men om han er en dyktig næringsminister er ikke like sikkert. Vår viktigste næring, som finansierer store deler av den massive, overvektige velferdsstaten, er oljenæringen.

Da passer det dårlig med en klimafrelst næringsminister som hiver penger etter Extinction Rebellion.

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.