I 2018 ble vi kjent med klimaekstremistene i Extinction Rebellion (XR). Ved å ødelegge for vanlige arbeidere på vei til jobb, som ved å stenge ned tog og T-bane-trafikken inn mot London, skulle de skape oppmerksomhet rundt klimasaken.

At de stengte ned nettopp den formen for trafikk som klimaengasjerte mennesker gjerne vil at vi skal benytte, var kanskje logisk betenkelig. Men oppmerksomhet fikk de, selv om det meste var av den negative sorten.

Men klimakrigerne i XR virker å ha som mål å irritere så mange som overhodet mulig. Nå har XR på en måte formert seg i stadig mer absurde grupperinger, skriver Paul Stott i Spiked Online.

Since the summer of 2018, we have been introduced to Extinction Rebellion (XR), Animal Rebellion, Ocean Rebellion, Money Rebellion, Roads Rebellion, Youth Rebellion (there’s a bit of a theme here), Insulate Britain and the newest kid on the block, Just Stop Oil.

XR also has a network of local groups. Some of these amount to little more than a Facebook page, but others, particularly those in certain university cities, are much stronger.

Klimahysterikere fra Insulate Britain sperret motorveien M25 flere ganger. Flere av dem som ble arrestert, ble sluppet rett ut på gaten, slik at de kunne gjenta samme type aksjon noen dager senere.

Kravet var at staten skulle sørge for bedre isolasjon av boliger.

Klimafanatikere sperret motorvei i UK for andre gang på tre dager

Nå går klimafanatikere i strupen på feminister. Ikke alle feminister, men spesifikt de feministene som ikke sverger troskap til den nye kjønnsideologien.

Et arrangement i regi av Woman’s Place UK på Bristol University, med tittelen ‘A woman’s place is with women: feminism, birth and motherhood’, ble møtt av rundt femti motdemonstranter.

Earlier that day, XR Bristol’s Facebook page carried a post declaring: ‘Climate justice = trans rights! Trans Exclusionary Radical Feminists (TERFs) are not welcome in our city.’

Så klimasaken handler altså om retten til å velge blant utallige kjønnsidentiteter? Og hvis man er en TERF, så medvirker man til global oppvarming? Eller?

Logikken er som et såpestykke i dusjen, vanskelig å få et grep om.

Riktignok var innlegget merket med at demonstrasjonen ikke var i regi av XR. Men det var faktisk lagt ut på XR sin Facebook-side.

Deltagerne ble oppfordret til å bære klær som gjorde identifisering vanskelig, siden XR fryktet «doxxing» fra de onde TERFene. Ren projisering, egentlig.

Doxxing betyr å offentliggjøre personalia, adresse og/eller bilder av familiemedlemmer, og er en velkjent metode som i stor grad brukes av venstreradikale. Men fenomenet er også anvendt av konservative, for eksempel i forbindelse med seksualforbrytere.

Woman’s Place UK er en feministgruppe stiftet i 2017 som ønsker å beskytte biologisk kjønn i britisk lov. De støttes av en rekke prominente personer og kjente feminister, som Julie Bindel, Pragna Patel and Joanna Cherry.

Men transaktivistene avskyr alt Woman’s Place står for.

Woman’s Place UK causes apoplexy among some trans-rights activists, who have picketed its events since at least 2018. The Labour Campaign for Trans Rights has also referred to Woman’s Place UK as a ‘trans-exclusionist hate group’.

Et konvesjonelt syn på kjønn og biologi er helt uakseptabelt for transaktivistene, noe J.K. Rawling fikk merke på kroppen da hun antydet at kun kvinner kunne menstruere.

Men hva i all verden har dette med klimaaktivisme å gjøre? XR har ikke tidligere hatt transrettigheter som en av sine kampsaker.

Gruppen startet med erklærte mål om å «fortelle sannheten» om det de ser på som en «klimakrise», de krevde umiddelbar handling som om det var i nødverge, og i tillegg ønsket de å skape borgerforsamlinger som skulle bestemme hvordan målene kunne oppnås.

Enhver politisk bevegelse trenger å appellere til folk for å oppnå suksess. Nå fremstår det som nokså åpenbart at XR ikke egentlig handler om klima, men om makt. Og makten er ikke ment å være demokratisk.

Som XR Tower Hamlet skamløst krever, i et slags fjerde punkt i sin liste over hva XR skal jobbe for.

The government must implement a just transition to an ecologically balanced society, prioritising the needs and voices of the most vulnerable and redressing the past and present global inequalities caused by centuries of colonial, gender and class exploitation, while upholding all species’ rights to life.’

XR Leeds går enda lenger og setter inn et ‘demand zero’:

We demand a just transition to an ecologically balanced, zero-carbon economy that prioritises the needs of the most vulnerable and redresses the inequalities in our society caused by centuries of colonial, gender and class exploitation.’

XR sentralt har vært forsiktige når det gjelder å engasjere seg i ideologiske kampsaker som transrettigheter og antirasisme. Men lokalavdelingene er ikke like forsiktige.

Det er som om de er så mentalt ustabile at å forholde seg til et enkelt, konkret mål skaper forvirring og psykose.

Her hjemme skapte det reaksjoner da XR gikk inn i en kirke i påsken, og forstyrret en pågående dåp med et kors med døde smådyr spikret fast.

Klima-ekstremistenes aksjon i Skien: Politiet vil etter­forske Extinction Rebellion

Slike aksjoner kan markere begynnelsen på slutten for XR. For ikke alle som engasjerer seg i klimasaken ser noen sammenheng mellom atmosfærens temperatur og andre ideologiske vrangforestillinger. Ikke alle klimafanatikere ønsker å støtte en gjeng som ødelegger en dåp i kirken, under kristendommens helligste tid.

 

Popular protest develops momentum when campaigns are supported by people from a range of ideological and political backgrounds, who unite in a way they have not done before around a particular issue. In adopting other unpopular causes, XR is doing the precise opposite.

This week was hardly the end of XR. But it potentially marks the beginning of the end.

Alle revolusjoner ender opp med å spise sine egne barn. XR er allerede på god vei til å fortære seg selv.

Why is Extinction Rebellion protesting against gender-critical feminists? 

Extinction Rebellion er en gjeng med snobber fra borgerskapet

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.