Våre folkevalgte forlot salen under spørretimen, da klimaaktivister fra den radikale organisasjonen Extinction Rebellion (XR) invaderte Stortingssalen og begynte å rope ut fra galleriet.

Ifølge NRK var aksjonen i regi av ungdomsavdelingen til XR. Aksjonistene limte seg fast med superlim. Politiet måtte rykke ut for å fjerne demonstrantene.

Representanter for XR kom inn i Stortinget, og det hele startet med en stemme som listet opp navn på alle de politiske partiene, skriver Nettavisen.

Ifølge XR Ung har våre politikere kort tid på seg for å redde verden.

– Kjære Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet. Vi har en beskjed til dere. Vi har en beskjed til dere! FNs seneste klimarapport konstaterer at vi har to til tre år på oss til å snu skuta og gi oss en sjanse til å nå klimamålene. (NTB)

– Vi er unge og mange av oss kan ikke stemme. Dyr og planter kan ikke stemme. Milliarder av mennesker i det globale sør kan ikke stemme i Norge. Og dere dreper dem med deres handlinger, sa Susanne Rude Lone i sin appell.

Flere politikere reagerte på aksjonistene fra XR

– Jeg håper de får en klekkelig bot, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

– Trist, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).

– De ble bedt om å gå. Det er fullt mulig å ta opp det man har på hjertet, men det er viktig å gjøre det på en riktig måte

– Dessverre benytter noen friheten til å bryte inn i Stortingets forhandlinger og det bør man unngå, sa tidligere statsråd Sveinung Rotevatn (V).

– Dette er forstyrrende for demokratiet. Jeg tar sterk avstand fra dette. Det er skremmende at folk tyr til slike virkemidler uten å bli stoppet. Det er en hån mot demokratiet, sa Trond Helleland (H).

Mens Tor André Johnsen (Frp) beskrev opptrinnet som pinlig og flaut, og ikke akseptabelt.

Les også:

Extinction Rebellion er en gjeng med snobber fra borgerskapet

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.