FrP -leder Sylvi Listhaug møter aktivister fra Extinction Rebellion. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

FrP-leder Sylvi Listhaug har fått nok av aktivistene i Extinction Rebellion, og ber dem gjøre noe mer fornuftig enn å sperre gater i hovedstaden. Høyres Peter Frølich kaller dem «ekstremister og tullinger».

Extinction Rebellion er blant de aller mest ytterliggående klimaaktivistene, og tar ofte i bruk til dels ekstreme metoder i det de selv tror er en viktig kamp for jorda osv.

Denne gruppen består stort sett av unge, mange av dem studenter, og de har gjerne en fremtoning som lett forbindes med uflidde  «yrkesdemonstranter» fra Blitz-miljøet etc.

Extinction Rebellion er blant annet kompromissløs i sine krav om at Norge må slutte å lete etter olje.

Mange vil finne dette litt underlig, all den tid dette er mennesker som i stor grad lever av midler fra en oljefinansiert velferdsstat. Det er bred enighet om at det nettopp er  oljeinntektene som gjør det mulig for staten å utbetale rause studielån, stipender, andre sosiale ytelser og ellers besørge gratis studier for denne typen ungdom.

Extinction Rebillion (eller andre klimaaktivister og klimapartier) har så langt ikke lagt frem noen konkret plan for hvordan alt dette skal finansieres uten oljeinntekter til landet. Mange vil dermed mene at deres politikk er ensbetydende med opphør av alle slike goder.

FrP-leder Sylvi Listhaug er mektig lei av denne typen aktivister og det de bedriver i samfunnet. Nå ga hun dem det glatte i lag i forbindelse med en demonstrasjon i Oslo. Nettavisen beretter om saken:

Mandag tok aktivister fra Extinction Rebellion seg inn i foajeen i Olje- og energidepartementet for å vise sin avsky mot norsk oljepolitikk.

Utenfor bygget demonstrerer et titalls aktivister. Der fikk de besøk av Frp-leder Sylvi Listhaug.

Listhaug la ikke fingrene imellom og fyrte løs mot aktivistene, da hun ble spurt om hun hadde noe budskap til demonstrantene.:

–  Som vi sier på Sunnmøre; klipp deg og få deg en jobb, sa hun.

Listhaug fortsatte:

–  Det tenker jeg flere av disse skulle gjort i stedet for å stå her.

Listhaug og FrP er ikke alene om å ta skarp avstand fra den ytterliggående gruppen. Høyres Peter Frølich går enda lenger:

Justispolitisk talsperson Peter Frølich fra Høyre mener aksjonistene fra Extinction Rebellion er miljøekstremister uten respekt for demokratiet, skriver Nettavisen.

– Dette er ytterliggående klimaekstremister uten respekt for demokratiet. Disse folkene kan du få billig av meg. Aksjonene har også en stor kostnad. Politiet tvinges til å bruke tid og ressurser på disse tullingene, sier Frølich til NTB.

Han peker på at aksjonistene har planlagt flere aksjoner hvor de ønsker å bli arrestert.

Ifølge Nettavisen passer ikke Listhaugs oppfordring om hårklipp og jobbsøking like godt til alle aktivistene, gruppen har nemlig klart å finne seg en talsmann som oppgir å både ha jobb og pen frisyre:

Arvid Gundersson i Extinction Rebellion kommenterer Sylvi Listhaugs oppfordring slik:

– Jeg er forholdsvis nyklippet og har de siste to årene jobbet med internasjonal skatterett.

Mange vil spørre seg hvor representativ denne personen er for flertallet i gruppen.

Les også:

Miljøekstremistene Extinction Rebellion planlegger sjokkaksjoner i Oslo

Nå er den her. Forhåndsbestill årets viktigste bok:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Bestill også:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.