Henningsvær. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ekstreme aksjonister fra noe som kaller seg Stopp oljeletinga sperret lørdag veiene i Henningsvær i Lofoten. Demonstrasjonen var ikke godkjent og skapte lange køer og kaos i området.

Såkalte Stopp oljeletinga er nok en «redde verden fra katastrofe»-organisasjon som opererer ved å skape problemer og kaos for samfunn og omgivelser. Ekstreme virkemidler tas ofte i bruk.

– Vi er en organisasjon og bevegelse som aksjonerer for stans i all oljeleting i Norge, og krever en rettferdig omstilling for oljearbeidere til gode jobber etter at oljeindustrien avsluttes, sier mediekontakt for Stopp oljeletinga, Ståle Prestøy, til NRK.

Han setter ikke gruppens aktiviteter i perspektiv til energikrisen i Europa, der norsk olje og gass er sterkt etterspurt for å kunne opprettholde energitrygghet og velferd for befolkningen.

Prestøy bekrefter ifølge NTB til NRK at to av lørdagens demonstranter var fra dem.

Politiet meldte om hendelsen litt før klokka 13 lørdag. Demonstrasjonen på fylkesvei 816 i Henningsvær var ikke godkjent, og politiet grep etter hvert inn og stoppet den.

Demonstrantene satte seg ned midt i veien og hindret biler i å komme forbi, noe som førte til lange køer, allmenn frustrasjon og skapte problemer både for lokalbefolkning og turister.

Demonstrantene ble etter hvert tatt med til politistasjonen i Svolvær, og trafikken gikk deretter som normalt igjen.

Denne gruppen har mye til felles med den noe mer kjente ekstremistklikken Extinction Rebellion som tidligere har utført flere aksjoner både i Norge og andre land.

Document har tidligere omtalt denne gruppen som «en gjeng snobber fra borgerskapet»:

Det går nesten ikke en uke uten at Extinction Rebellion demonstrerer sin usympatiske variant av øvre middelklasse-snobberi. Selv om de sier at de drives av omsorg for planeten og mennesker, så vises forakten de føler for «vanlige folk» gjennom alt de gjør, skerv Document.

Det aksjonistene Extinction Rebellion og nå Stopp oljeletinga har oppnådd så langt, er i hovedsak å gjøre seg gjennomgående mislikte blant folk flest, samt pådra seg selv betydelige bøter og ubehageligheter.

Mange vil mene at slike ekstreme grupper utgjør en større fare for samfunnet enn de farene gruppene hevder å skulle stanse. De påståtte truslene mot klimaet er uansett i liten grad påvirket av deres innsats.

 

Les også:

Klima-ekstremistenes aksjon i Skien: Politiet vil etter­forske Extinction Rebellion

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.