Illustrasjonsfoto av Norwegian-fly.

I Sverige har en gruppe klimaaktivister gått til en ytterliggående aksjon for å lamme flytrafikken. Det kan være et varsel om en bølge av ekstremistiske sabotasjehandlinger fra denne typen elementer.

Klimaaktivister rundt om i en rekke land har senere tid hatt problemer med å få den oppmerksomhet de selv synes de fortjener. Deres «sak» har druknet i andre saker som oppleves som langt mer alvorlige og viktige av befolkningen, som pandemien, energikrisen og ikke minst Ukraina-krigen.

Nå forsøker yttergrupper innen disse aktivistmiljøene på temmelig desperat vis å gjøre seg selv relevante og aktuelle igjen. De vil så gjerne bli sett og hørt, de har jo viet sitt liv den «store saken».

I Sverige har de valgt å utføre ekstremistiske sabotasjehandlinger mot det samfunnet de er en del av av, og som holder liv i dem.

Mitt i Sigtuna beretter om en slik aksjon som fant sted mandag denne uken:

En klimataktion skapade förseningar i flygtrafiken från Arlanda under måndagsmorgonen. En person greps i samband med aktionen, skrives det.

Avisen går nærmere inn på hendelsen:

Under måndagsmorgonen genomfördes en klimataktion på Arlanda. Det var på en flygning mellan Stockholm och Göteborg som en av aktivisterna ställde sig upp i gången och berättade för passagerarna om deras syfte med aktionen.

Ganska omgående kunde aktivisten gripas och blev utförd från planet av ordningspersonal.

Dette skal ha vært en del av en mer omfattende aksjon:

Aktionen var en del av en större klimataktion mot svenska flygplatser som genomförts under helgen. Aktivisterna vill stoppa det statliga stödet till flygindustrin och ställa om transporter och för att undvika en klimatkris.

Denne lett hjelpeløse aksjonen skal dermed ikke ha ført til så mye mer enn at en del personer ble forsinket på sin reise.  Det er ennå ikke klart hvilke konsekvenser saken får for den anholdte:

Den gripne aktivisten kan nu bli åtalad för brott mot luftfartslagen. Detta kan ge böter eller fängelse i max sex månader, skriver Mitt i Sigtuna.

Også i Norge forsøker de ekstreme delene av klimabevegelsen å tilkjempe seg oppmerksomhet.

Gruppen som kaller seg Extinction Rebellion har i disse dager forsøplet store deler av Oslo med stygge plakater som oppfordrer folk til å være med på å blokkere norske oljeterminaler.

 

De hevder at de aksjonerer for noe de kaller «en mer levelig fremtid». Denne bedre fremtiden skal dermed være uten olje eller oljeprodukter, eller noen av de velferdsgoder som er finansiert av nettopp oljevirksomheten.

Det vil i praksis si at de må gi avkall på det meste de omgir seg med av produkter og varer i sin hverdag, for eksempel mobiltelefoner, sko, klær, TV-apparater, PC-er osv. Dette er kanskje saker og ting de kan lage av fiskeskinn og kongler?

I stor grad er medlemmene av slike ekstrem-grupper gjerne studenter og andre som livnærer seg gjennom studielån, stipender, ledighetstrygd osv. Men de forestiller seg altså at deres fremtid blir mer «levelig» også uten disse midlene.

De kaller seg selv «klimaaktivister». For andre vil nok et uttrykk som «samfunnsfiender» være mer dekkende.

Les også: 

Miljøekstremistene Extinction Rebellion planlegger sjokkaksjoner i Oslo

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.