Anonyme aktivister tappet luft ut av dekkene på SUV-er. Angrepet var rettet mot diesel- og bensinbiler. En rammet bileier mener fremgangsmåten «bare lager problemer for enkeltmennesker», uten å hjelpe klimasaken på noen måte.

Ifølge Aftenposten var det på Nedre Tåsen / Voldsløkka at luften på flere biler (og minst en hydrogenbil) ble tappet ut av minst ett dekk. Det må ha skjedd natt til onsdag.

På bilene fant bileierne en beskjed fra klimaaktivistene.

«Du er sikkert sint, men ikke ta det personlig. Det er ikke deg, men bilen din», skriver aktivistene, som kaller seg The Tyre Extinguishers.

«Verden står overfor en klimakrise. Ifølge FN dør allerede millioner av mennesker av årsaker relatert til klimaendringer – tørke, orkaner, oversvømmelser, flukt og sult. Hittil har du sannsynligvis blitt minimalt påvirket. Vi trenger akutt handling for å umiddelbart begrense utslippene. Vi tar saken i egne hender, ettersom politikerne og styresmaktene ikke gjør det».

En av bileierne som ble rammet, var Lise Vivienne. Hun skriver i en SMS til Aftenposten at hun ikke har noe særlig til overs for denne formen for aktivisme.

– Synes ikke sånne fremgangsmåter på noen måte fremmer saken, da det bare lager problemer for enkeltmennesker – i stedet for å ha dialog om sakens kjerne, skriver hun.

Avisen har fått kontakt med en anonym person som skal være talsperson for The Tyre Extinguishers. Ifølge vedkommende skal 37 nye «vestkanttraktorer» ha blitt satt ut av spill i nattens aksjon.

Dermed er det totale antallet punkterte SUV-er på Frogner og i Ullevål Hageby nå oppe i 69 de siste to ukene, forteller vedkommende.

Talspersonen for klimaaktivistene sier de har hatt tre aksjoner i området rundt Ullevål Hageby og Frogner. De er nemlig veldig bevisste på at aksjonene «kun rammer de aller mest velstående delene av bydelen.» Flere aksjoner er planlagt utover høsten.

– Vi aksepterer simpelthen ikke at de mest velstående kjører formålsløst rundt i ekstremt forurensende SUV-er i en klimakrise og en energikrise, sier talspersonen.

Denne aktivistgruppen oppsto i Storbritannia tidligere i år, og skal ifølge The Guardian ha skapt mye debatt der. Blant annet skal 250 SUV-er ha blitt utsatt for denne formen for hærverk i Brighton og Hove. De har også gjennomført aksjoner i Sverige.

Gruppens talsperson Marion Walker sa følgende etter aksjonen i Sverige i mai:

– Vi vil ikke stoppe før det blir umulig å eie en stor, forurensende SUV i verdens urbane områder.

Dette er omtrent direkte oversatt fra hva som står på den engelskspråklige hjemmesiden til gruppen:

We are people from all walks of life with one aim: To make it impossible to own a huge polluting 4×4 in the world’s urban areasWe are defending ourselves against climate change, air pollution and unsafe drivers.

The Tyre Extinguishers’ aksjonsformer er såpass ekstreme at selv Miljøpartiet De Grønne, Natur og Ungdom samt Extinction Rebellion har tatt avstand fra gruppens metoder.Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.