Andreas Malm er en kjent person på den ekstreme svenske venstresiden. I et intervju med Klassekampen utdyper klimaaktivisten og professoren sitt syn på hva han legger i begrepet «sabotasje» for å endre verdens klimapolitikk. Foto: Code Rood / Wikimedia Commons

Den svenske klimaaktivisten Andreas Malm, som også er professor i «human økologi» ved Universitetet i Lund, mener klimabevegelsen må ty til sabotasje for å stoppe de påståtte klimaendringene. I et intervju med Klassekampen oppfordrer han til aksjoner mot den norske oljeindustrien.

I intervjuet utdyper Malm sitt syn på nye og drastiske virkemidler for å endre verden:

«[…] Når begynner vi å fysisk angripe de tingene som konsumerer planeten, og ødelegge dem med våre egne hender? Er det en god grunn til at vi har ventet så lenge?» spør han i boka.

Det pågående klimatoppmøtet i Glasgow, der det er kø av privatfly, har han liten tro på. Klassekampen intervjuer ham på vei dit, i tog fra Sverige. Selv skal han delta på «People’s Summit for Climate Justice» og delta i aksjoner.

– Det kalles det viktigste fordi land nå skal komme med sine oppdaterte mål under Parisavtalen. Men jeg har ikke noen som helst forhåpninger om at det skal skje noe substansielt for å holde oppvarmingen under 2 grader i Glasgow.

– Hvorfor ikke?

– Se på hva som skjer i USA, der Biden sliter med å få gjennom sin klimapakke. Dessuten handler klimatiltakene utelukkende om satsing på elbiler og fornybar energi. Det hjelper ikke hvis man ikke også trapper ned bruken av fossilt.

Boken «How to blow up a pipeline» har ifølge Klassekampen allerede hisset opp deler av miljøbevegelsen, og i intervjuet utdyper Malm sine synspunkter:

– Når klimabevegelsen så lenge har drevet med ikke-voldelig sivil ulydighet som metode, uten at det har ført til noe konkret handling, argumenterer jeg for at det er på tide å teste ut ting som sabotasje, sier Malm.

– Risikerer man ikke at hele situasjonen blir mer voldelig, ved at den andre siden også eskalerer?

– Kanskje, men jeg tror ikke at kull- og oljeselskaper sitter og venter på at vi skal ødelegge tingene deres. Om de responderer med vold, er det et problem for dem. Men mitt argument er ikke at dette ikke innebærer risiko. Det gjør det. Men det finnes ingen veier ut av krisa som ikke er risikable.

Malm har selv deltatt i flere aksjoner, og oppfordrer norske klima-ekstremister til å følge i hans spor:

– Luksusutslipp er det første som må gå, sier Malm.

Han argumenterer for at problemet ikke bare ligger hos de superrike, men også de rike. I en seksjon om SUV-er skriver Malm at hvis SUV-sjåfører hadde vært et eget land, hadde de vært verdens sjuende største utslipper av klimagasser.

I 2007 var han med i en gruppe som tok lufta ut av dekkene på SUV-er på Östermalm i Stockholm. I etterkant sank salget av Volvos SUV-er i Sverige med 27 prosent, noe Malm og aktivistene tar en del av æren for.

– Anbefaler du folk å gjøre dette i Norge?

– Ja, men dere har jo en hel oljeindustri som er helt absurd. Så dere får heller starte med noen aksjoner der. Ende Gelände samlet flere tusen mennesker og blokkerte kullgruver. Det er klart dere kan gjøre det samme med olja.

Ifølge en undersøkelse fra Opinion er det mye som tyder på at Malm her er i sterk utakt med nordmenn flest.

Kampanjene når ikke frem: Færre nordmenn ønsker drastiske klimatiltak

Andreas Malm har et langt rulleblad på den ytterste venstresiden i Sverige.

Han är författare till böckerna Bulldozers mot ett folk – om ockupationen av Palestina och det svenska sveket (2002) och När kapitalet tar till vapen – om imperialism i vår tid (2004). Han är även medredaktör till Vi skulle få leva här – om muren i Palestina (2005). Tillsammans med Shora Esmailian utgav Andreas Malm artikelsamlingen Sprängkraft i Iran – arbetarkamp och krigshot (2005), och senare Iran on the Brink: Rising Workers and Threats of War (2007) på Pluto/University of Michigan Press, den första monografin på engelska om Irans moderna arbetarrörelse.

Han belönades 2003 med Björn Afzelius-priset för sin aktiva solidaritet med det palestinska folket.

Andreas Malm uttalade sitt stöd för den libanesiska organisationen Hizbollah under Libanonkriget 2006 mot Israel i södra Libanon;[4] likaså har Malm uttryckt stöd för Hamas kamp mot Israel.[5] Malm hävdar också, bland annat i boken Hatet mot muslimer (2009), att det finns en växande islamofobi i Europa och att denna blir allt mer accepterad även i Sverige. (Wikipedia)

På sin akademiske hjemmeside ved Universitet i Lund forteller han om sine pågående forskningsprosjekter:

Ett handler om rollen til ekstremhøyre i klimakrisen. Om dette emnet har jeg sammen med sammen med Zetkin-kollektivet nylig publisert «White Skin, Black Fuel: On the Danger of Fossil Fascism» (Hvit hud, svart drivstoff: Om faren for fossil fascisme). Den andre fokuserer på den politiske økonomien ved negative utslippsteknologier. (Universitetet i Lundoversatt fra engelsk)

Vil trappe opp «intelligent sabotasje»

Les også:

Skal dystopien «The Great Reset» utløses i Glasgow?

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.