Andreas Malm er universitetslektor i humanøkologi ved Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi ved Lunds universitet. I tillegg til dette støtter han Hizbollah og Hamas, og har beskrevet Hamas-massakren 7. oktober som en «ikke uforståelig» handling fra «frihetskjempere». Universitetsledelsen er klar over dette, men det er selvsagt ingen hindringer for å fortsette å undervise studenter. «Det er ingen indikasjoner på at Malm har brutt noen forskrifter i undervisningen som kan føre til handling fra universitetets side», skriver instituttets dekan.

Nå spres det igjen en film på sosiale medier, der Malm – under et foredrag som skulle vært holdt ved Stockholms universitet 7. desember – kommer med en unnskyldende uttalelse om Hamas’ slakt av 364 sivile, for det meste unge mennesker, på musikkfestivalen Supernova utenfor Re’im to måneder tidligere. Transkripsjon finner du under videoen:

– As for the spontaneous killing that happened in the chaos, and this goes, I think, largely for the… What happened at the Supernova festival. We know now, that the Palestinian resistance fighters were not aware of this event. This is according to Israeli reports. But when they flew in whith these paragliders, suddenly they saw these hundreds of thousands of people dancing. At a stone’s throw from the concentration camp in which they are locked up. And what ensued… was clearly a mass killing of people dancing. Which is, again, highly deplorable – but not incomprahensible. I think that if you live in a concentration camp, and you’re absolutely unable to move anywhere, out of it, and suddenly, you have this paraglider and you manage for the first time fly out of the concentration camp, and you land among people who are dancing… They come from all parts of the world and you have gone… And you have probably, in that moment, express the anger that you have inside you with some un-planned, destructive violence against civilians.

– Når det gjelder det spontane drapet som skjedde i kaoset, og dette er, tror jeg, i stor grad på grunn av… Det som skjedde på Supernova-festivalen. Vi vet nå at de palestinske frihetskjemperne ikke var klar over denne hendelsen. Dette ifølge israelske rapporter. Men da de fløy inn med disse paragliderne, så de plutselig disse hundretusenvis av mennesker danse. Et steinkast fra konsentrasjonsleiren hvor de er innelåst. Og det som fulgte… var helt klart et massedrap på folk som danset. Noe som igjen er høyst uheldig – men ikke uforståelig. Jeg tror at hvis du bor i en konsentrasjonsleir og du absolutt ikke kan bevege deg noe sted, ut av den, og plutselig har du denne paraglideren og du klarer å fly ut av konsentrasjonsleiren for første gang, og du lander blant folk som er danser… De kommer fra alle deler av verden, og du har dratt… Og du har sannsynligvis i det øyeblikket uttrykt sinnet du har inni deg med uplanlagt, destruktiv vold mot sivile.

Forsvar av terror ufarlig for karrieren

Slik forklarer en foreleser ved et svensk universitet slaktingen av hundrevis av dansende ungdommer. Hvis vi hopper over de åpenbare unøyaktighetene, som at det var hundretusenvis av mennesker samlet under Supernova (det riktige tallet er mellom 3.000 og 4.000 festivalgjengere, altså at Hamas myrdet én av ti av dem), er det en rekke interessante påstander i kortfilmen på et minutt og 16 sekunder. Utsagn som viser både hvilke verdier og hvilket verdensbilde Andreas Malm selv har, men også hvilke verdier og hvilket verdensbilde en foreleser ved et svensk universitet anser det som hensiktsmessig – og ufarlig for sin karriere – å gi uttrykk for under en forelesning.

Andreas Malm kaller massakren et «spontant drap», en «uplanlagt, destruktiv vold» som også fremstilles som nærmest en naturlig reaksjon på at terroristene ser dansende ungdom. Legg merke til hvordan Malm legger vekt på ordene ved hver anledning når han nevner at ungdommene danset, nesten som om dansen i seg selv var en provokasjon som forklarer massakren. Det var deres feil! De danset!

«Frihetskjempere» gjennomførte en «ikke uforståelig» massakre

Dessuten kaller ikke Malm terroristene ved sitt rette navn – nei, i Malms verden er de som skyter flyktende mennesker i ryggen og kaster håndgranater inn blant livredde ungdommer i tilfluktsrom, kun «palestinske frihetskjempere».

Disse «frihetskjemperne» kommer også, ifølge Andreas Malm, fra konsentrasjonsleire som de aldri klarte å komme seg ut av. Men så, plutselig og uforklarlig, får de – helt spontant – tilgang til en rekke paraglidere, som de – like spontant – kommer opp i lufta og flyr over murene i konsentrasjonsleiren med. Bare for å lande midt i en musikkfestival, hvor de ser unge mennesker danse!

Andreas Malm kaller massakren «deplorable». Ringer det noen bjeller? Er det noen assosiasjoner?

Massakren på 364 ubevæpnede, dansende ungdommer anses av Malm som «highly deplorable – but not incomprahensible». Høyst beklagelig – men ikke uforståelig.

Nei, å myrde unge mennesker er tilsynelatende helt forståelig i Malms antisemittiske vrangforestillingsverden, for alle forstår at disse frihetskjemperne som klarer å rømme fra konsentrasjonsleiren, bare for å bli møtt av hundretusenvis av mennesker som danser, trenger å få lov å «uttrykke» det Malm kaller «sinnet du har inni deg». Da vil den åpenbare reaksjonen være en spontan massakre, utført med antatt spontant materialiserte våpen, for hvilket valg har disse flyktende frihetskjemperne? De bar på et slikt sinne etter å ha blitt sperret inne i en konsentrasjonsleir! Eller som foreleseren sier det: sinnet fører til «uplanlagt, destruktiv vold mot sivile». Og voila, før du klarer å stoppe deg selv, har du og vennene dine slaktet 364 ungdommer og kidnappet rundt 40 til. Hate it when it happens.

Kan fortsette å undervise

Venn av orden kan ta det for gitt at Malm allerede etter filmens utgivelse i desember ble behørig avskjediget på grått papir og måtte overlevere passkortet sitt raskere enn noen kunne si «Endlösung». Men ikke. Andreas Malm jobber fortsatt, selv om fakultetsledelsen ble varslet om filmen for fire måneder siden. Meningene som deles med studentene anses dermed som helt forenlig med verdigrunnlaget til et fakultet som på sine nettsider sier at målet er å «forstå, forklare og forbedre vår verden og menneskers vilkår».

Under foredraget skal Malm også ha kommentert massakren med ordene «i utgangspunktet anser jeg dette for å være en frigjøringshandling», noe som til og med fikk ETCs hovedskribent Andreas Gustavsson til å reagere med å skrive teksten «Andreas Malm, vart pekar din egen moraliska kompass”?».

At Andreas Malms moralske kompass peker rett til helvete er hevet over enhver tvil. Men det som er verre er at et svensk universitet lar seg bruke som plattform for Malms ideologi og verdenssyn. Det er virkelig skummelt.

Malms arbeidsgivere kan neppe ha blitt overrasket. For hvem er egentlig denne Andreas Malm som får lov til å undervise svenske ungdommer, hvis israelske jevnaldrende ble myrdet da de danset på Supernova? Malm beskrives som politisk aktivist og har ifølge Wikipedia bakgrunn som medlem av Syndikalistiska ungdomsförbundet i Stockholm og journalist ved det syndikalistiske ukebladet Arbetaren. I 2010 meldte Malm seg inn i Socialistiska partiet og begynte å skrive for det sosialistiske ukebladet Internationalen. Han skriver også på engelsk for det venstreorienterte magasinet Jacobin. Malm var også drivkraften bak dannelsen av den svenske delen av organisasjonen International Solidarity Movement (ISM). Han har vært ansatt i DN Kultur og skrevet bøkene Bulldozers mot ett folk – om ockupationen av Palestina och det svenska sveket og När kapitalet tar till vapen – om imperialism i vår tid. Han är även medredaktör till Vi skulle få leva här – om muren i Palestina. I 2006 ga Malm sin støtte til Hizbollah under Libanon-krigen, og nå forsvarer han Hamas’ slakting av sivile.

Universitetet: Malms uttalelser faller innenfor ytringsfrihetens virkeområde

Man kan dermed ha en slik bakgrunn, og bli ansatt for å forelese for studenter ved svenske universiteter. Og til tross for sitt åpne forsvar for Hamas-massakrer, får Malm fortsette å undervise. Når Document ringer Ola Hall, instituttleder ved Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi der Malm underviser, ser han ingen problemer med at Malm får beholde stillingen.

– Det finns inte någonting som… Vi har ju fått in synpunkter… Vi har ju hanterat det här som ett ärende på fakultetsnivå.

Men ni ser inga problem med att ha en anställd som har den här värdegrunden?

– Nu har jag svarat dig, säger Hall och avslutar samtalet.

Ola Hall viser i stedet til Agnes Andersson, dekan ved Institutionen för samhällsvetenskap ved Lunds universitet. Der er det imidlertid ingen som svarer på telefonen. Senere svarer imidlertid Andersson via e-post og hun viser da til Malms ytringsfrihet og at Malm anses å ha snakket «på fritiden» fordi forelesningen ikke fant sted i lokaler tilhørende Lunds universitet:

«Den grundlagsskyddade yttrandefriheten ger studenter och personal vid statliga universitet och högskolor ett stort utrymme att fritt uttrycka åsikter och idéer utan inblandning från arbetsgivaren eller utbildningssamordnaren. Arbetsgivaren har inget att göra med de åsikter som personalen som privatpersoner uttrycker på sin fritid. [—]

Det finns heller inga indikationer på att Malm har brutit mot några bestämmelser i sin undervisning som skulle kunna föranleda åtgärder från universitetets sida.»

Av dette lærer vi at en foreleser kan relativisere terrorisme og massedrap, uten at det utgjør indikasjoner på at universitetet bør handle – i hvert fall når det er jøder som blir myrdet.

Filmen fra foredraget er ett minutt og seksten sekunder lang. Mer var ikke nødvendig for å vise at antisemittisme lever og blomstrer selv innenfor akademiet.

Fotnote: Alle som ønsker det kan beleilig se dokumentaren Massakern på musikfestivalen på SVT Play for å få et inntrykk av Andreas Malms «frihetskjempere». Eller en av de mange filmene som finnes på YouTube, et eksempel finner du nedenfor:




 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Kjøp Thomas Knarviks bøker! In His Name har tidligere ikke vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.