To aktivister, 25 år gamle Anne Klenge og 26 år gamle Joachim Skahjem, må tirsdag møte i retten, tiltalt for 18. november 2022 å ha griset til Monolitten i protest mot klimatoppmøtet og norsk olje- og gassutvinning. Begge nekter straffskyld.

– Hensikten var aldri å skade statuene. Hensikten var og er å slå alarm om Norges fortsatte utvinning av fossilt brensel. Med denne aksjonen mener min klient at de forsvarer grunnleggende menneskerettigheter, opplyser advokat Cecilie Nakstad til NTB.

Det er inne i aktivistenes hoder de har et mandat til å redde jorda som trumfer forbudet mot vandalisme. De er klar over at de begår hærverk, men mener skaden oppveies av oppmerksomheten det skaper om «saka». Aktivistenes tenkemåte finner gjenklang i myndighetenes utbygging av vindkraft og elektrifisering av sokkelen, som også trumfer sunn fornuft for å redde jorda. At Finnmark får for lite strøm, betyr mindre, selv om «nytten» bare er at gassen brennes et annet sted. Sunn fornuft gjelder ikke. Men i myndighetenes tilfelle er det ingen synlig skade, bortsett fra i skattebetalernes lommebøker, og dét gjelds ikke.

Det er tvilsomt om advokat Nakstad vil se saken fra et slikt perspektiv. Det er en sammenheng som ikke tjener hverken aktivister eller myndigheter. De står på samme side. Det er det ubehagelige faktum som advokatene vil benytte seg av. Aktivistene tar politikernes uttalelser på ordet.

– Min klient har forklart og vil forklare i retten at protesten var nøye planlagt og fredelig i sin natur. Aktivistene hadde testet malingen på ulike underlag, blant annet steiner, og valgte å bruke vannløselig maling, som er lett å fjerne, sier forsvareren videre.

Hun opplyser at hennes klient nekter straffskyld. Det gjør også den medtiltalte Skahjem, opplyser forsvareren hans, Trygve Staff, til NTB.

Aksjonistene kaller seg Stopp oljeleitinga. De sendte ut en pressemelding der de krevde umiddelbar stans i norsk olje- og gassutvinning og en helt annen fart på klimatoppmøtet i Egypt.

Skahjem stilte i Debatten i NRK og sa det kunne bli nødvendig med vold som aksjonsform. Det skremte mange, men venstreradikale ideologer som Andreas Malm ble sitert. Han er ansatt ved universitetet i Lund og viste nylig stor forståelse for Hamas’ angrep på Supernova-festivalen. Han møtte ingen reaksjon fra universitetet. Han har i intervju med Klassekampen oppfordret til aksjoner mot den norske oljeindustrien.

Svensk professor oppfordrer til aksjoner mot norsk oljeindustri

Det kostet 30.000 kroner å fjerne malingen. Grunnet rask utrykning fikk ikke skulpturen varige skader.
Gruppa limte seg også fast til Munch-maleriet «Skrik» og har gjennomført flere blokkeringer av viktige trafikkårer.

 

Foreleser kalte Hamas-massakrer «ikke uforståelig» – forsvares av Lunds universitet

Det hører med til historien at Malms siste bok er innkjøpt av Norsk Kulturråd, mens Robert Malones meget viktige bok fikk avslag. Norsk Kulturråd har aldri innkjøpt en bok fra Document forlag på denne siden av 2000-tallet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.