Yakunin holdt en pressekonferanse i Oslo torsdag, dagen etter at Nord-Troms og Senja tingrett frifant ham for å ha fløyet drone på Svalbard i august og september under en seilas med båten Firebird.

– Jeg sa i retten at det ikke er ulovlig for en britisk mann å fly en hobbydrone på Svalbard. I dommen blir det korrigert til at det ikke er forbudt for noen, heller ikke i Norge, sier Yakunin.

Han ble løslatt fra varetekt da dommen falt torsdag.

– Nå ser jeg fram til treffe familien min og tilbringe jul og nyttår med dem, og jeg kommer garantert tilbake, sier Yakunin.

Tromsø – så London

Han forteller at planen er å ta seg av båten Firebird, som ligger i Tromsø, før turen går til London.

Påtalemyndigheten har varslet anke i saken, og i så fall skal den behandles av Hålogaland lagmannsrett i Tromsø.

– Jeg skal være på plass i Tromsø i slutten av januar for å sørge for at standpunktet blir formidlet så tydelig som mulig, og at frifinnelsen blir stående, sier Yakunin.

Den 47 år gamle britisk-russiske mannen har innrømmet droneflyging under en seiltur i sommer. Påtalemyndigheten mener det er forbudt for russiske statsborgere å fly droner i Norge på grunn av sanksjonsloven og tok ut tiltale mot ham. Retten mener i korte trekk at dette er en for vid tolkning av sanksjonsregelverket, og at EUs sanksjoner mot russisk luftfart, som de norske reglene baserer seg på, ikke er ment å ramme små hobbydroner.

Påstand om fengsel

Påtalemyndigheten mente ikke at Yakunin hadde onde hensikter med turen og la til grunn at han var en turist. Likevel la de ned påstand om at han skulle dømmes til fire måneders fengsel. Bakgrunnen var hensynet til sanksjonenes effektivitet og til den sikkerhetspolitiske situasjonen i landet.

En av Yakunins forsvarere, advokat John Christian Elden, mener dommene i andre dronesaker nå må oppheves.

– Dette er sunn fornuft og i samsvar med EU-rettens sanksjonsregler. De andre dommene må oppheves da de bygger på uriktig lovforståelse. Det er ikke straffbart verken for briter eller russere å fly fritidsdroner i Norge. EU-retten er klar og nekter ikke slike flyginger, sa Elden til NTB torsdag.

Løslatt

En russisk statsborger ble dømt til 120 dager fengsel i Oslo tingrett for droneflygning, mens en annen ble dømt til fengsel i 90 dager i Hordaland tingrett for å ha fløyet drone flere steder på Østlandet og Vestlandet.

Førstnevnte blir fredag løslatt som følge av dommen i Yakunin-saken, opplyser forsvareren hans, advokat Tom Barth-Hofstad, til TV 2.

Andrey Yakunin er en velstående forretningsmann og sønn av en tidligere jernbanetopp i Russland som kobles til president Vladimir Putin. De siste årene har han hatt base i London, men nå bor han i Italia.

Under rettssaken argumenterte forsvarerne med at Yakunin har sterkere bånd til Storbritannia enn Russland, og at det er lenge siden han har bodd i fødelandet.

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli Mesteren og Margarita.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.