En 47 år gammel mann med dobbelt statsborgerskap ble tirsdag varetektsfengslet for to uker av Vestre Finnmark tingrett etter bruk av droner på Svalbard. Barents Observer skriver at mannen er sønn av en kjent Putin-alliert, og at han var ombord på en seilbåt som i hele sommer har seilt langs kysten av Norge og Svalbard.

Saken er oppdatert kl 12:52

Mannen ble arrestert av politiet i Hammerfest på mandag, og det ble beslaglagt droner og annet elektronisk utstyr.

– Mannen har russisk og britisk statsborgerskap og er siktet for brudd på sanksjonsloven §4 for å fly en drone på norsk territorium på Svalbard, sier politiadvokat Anja Indbjør i Finnmark politidistrikt til Barents Observer.

Politiadvokat Indbjør siteres av avisen på at mannen ble arrestert i Hammerfest mandag 17. oktober, og at politiet beslagla droner og elektroniske enheter som nå skal analyseres.

– Innholdet [av opptak] fra dronen er av stor betydning for saken, la politiadvokaten til.

I retten skal mannen ha understreket at han ville bli betraktet som britisk statsborger, bosatt i Italia.

Putin-venn

I en oppdatert versjon av artikkelen skriver Barents Observer at den fengslede er sønn av en kjent Putin-alliert. De skriver også at mannen selv skal ha tatt avstand fra krigen i Ukraina.

The 47-year-old man is son of a well-known Russian businessman who is a close Vladimir Putin associate. The father was in the wake the annexation of Crimea placed on the US State Department’s sanctions list of Russian officials and businessmen.

The accused man made headlines in exile-Russian media earlier this year when he stated he strongly opposes the military invasion of Ukraine.  He added that he never voted for Vladimir Putin. (Barents Observer)

Det er forbudt for russiske borgere å fly droner i Norge.

– Den siktede har erkjent å ha fløyet drone på Svalbard. Politiet begjærte varetektsfengsling med grunnlag i unndragelsesfaren og fikk medhold av retten til det. Det er for tidlig å si noe ytterligere før vi har fått gjennomgått beslagene, sier Indbjør.

Mannen har fått oppnevnt advokat Jens Bernhard Herstad som forsvarer. (NTB)

Advokat Herstad sier til Barents Observer at mannen kom ombord i seilbåten først i forrige uke, og at ingen av mannskapet ombord er russere.

Flesland stengt

Dette er den sjuende arrestasjonen av russere i nord i løpet av en drøy uke. Forrige tirsdag ble en russer arrestert med to droner og flere elektroniske lagringsenheter på vei utav landet ved grenseovergangen på Storskog, så på torsdag ble fire russere varetektsfengslet for ulovlig fotografering i Mosjøen, og fredag ble en 51 år gammel russer arrestert med en drone ved Tromsø lufthavn.

Det har også vært en rekke droneobservasjoner på Sør-Vestlandet, og senest onsdag ble Bergen lufthavn Flesland stengt etter droneobservasjoner.

Politiet har sikre observasjoner av minst én drone ved Bergen lufthavn onsdag. Observasjonen ble gjort av en politipatrulje og er dokumentert.

– Det er flere observasjoner. Vi er usikre på om det er én eller flere droner, men at det er én drone er vi sikre på, sier politiets innsatsleder Ørjan Djuvik på en pressebrifing klokken 10 onsdag.

Den siste sikre observasjon av det politiet mener er en drone, ble ifølge Djuvik gjort av en politipatrulje klokken 6.50. Observasjonen ble dokumentert av patruljen, sier innsatslederen.

Han sier den første meldingen om mulige droner kom klokken 4.15 natt til onsdag fra publikum. (NTB)

Russian with dual citizenship detained for flying drone at Svalbard (Barents Observer)

Les også:

Politihelikopter utstasjonert ved Sola etter flere drone-observasjoner

 

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Kjøp billetter til møtet her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.