Drone DJI drone mini 2 som veier 249 gram. Foto: Geir Olsen / NTB

Ytterligere en russisk statsborger er pågrepet etter å ha fløyet med drone, skriver Bergensavisen. Mannen ble pågrepet torsdag kveld, opplyser PST.

Mannen ble pågrepet torsdag kveld i Ullensvang kommune i Vestland, skriver Bergensavisen.

– Han er pågrepet for å fly drone på norsk territorium. Han er pågrepet av Vest politidistrikt etter anmodning fra PST, opplyser informasjonsdirektør Martin Berntsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til avisen.

På grunn av sanksjonene mot Russland er det ikke tillatt for russiske statsborgere å fly droner på norsk territorium.

Etterforskes

Mannen skal framstilles for varetektsfengsling lørdag.

Det er svært få detaljer om saken som foreløpig er kjent, blant annet ønsker ikke PST å si om pågripelsen har sammenheng med droneobservasjonene over Haakonsvern og Flesland i Bergen tidligere denne uka.

– Det er for tidlig å snakke om detaljene rundt hva denne personen har gjort. Saken skal etterforskes, og det vil bli gjort beslag i saken. Jeg kan ikke si noe om hvordan vi kom fram til at han har fløyet drone, sier Bernsen.

Skjerpet etterretningstrussel

En rekke russiske statsborgere er blitt pågrepet de siste ukene, i hovedsak på grunn av brudd mot droneforbudet. Det begynte med at en mann ble pågrepet på vei ut av Norge ved Storskog, med to droner og en rekke lagringsenheter i bagasjen.

De fleste pågripelsene er gjort i Nord-Norge, og i samtlige tilfeller nekter de pågrepne straffskyld. De fleste sier de er turister. I et tilfelle i Mosjøen har fire pågrepne nå blitt løslatt fra varetekt.

I tillegg er det gjort en rekke observasjoner av droner over kritisk og annen infrastruktur på Vestlandet. Flesland lufthavn ble stengt i flere timer onsdag på grunn av en slik observasjon.

PST uttrykte onsdag at etterretningstrusselen fra Russland er skjerpet.

Les også: 

Politihelikopter utstasjonert ved Sola etter flere drone-observasjoner

Bestill i dag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.