For andre gang på kort tid er en russisk statsborger pågrepet med drone, denne gangen ble russeren oppdaget ved Tromsø lufthavn.

Det var tips fra en Avinor-ansatt som førte til at en 51 år gammel russisk statsborger ble pågrepet.

– Politiet ble varslet av en ansatt i Avinor, hvorpå en patrulje dro ut til flyplassen. Så var det ting på stedet der som gjorde at vi valgte å pågripe mannen, sier politiadvokat Jacob Bergh til NTB.

Politiet har tatt beslag i en større mengde fotoutstyr, inkludert en drone og en rekke minnekort. Mannen har avgitt forklaring til politiet.

– Han sier fotoutstyret var til private formål, sier Bergh, uten at han vil gå mer i detalj på mannens forklaring.

– På vei til Svalbard

51-åringen skal ha ankommet Norge via Storskog torsdag, og var på vei til Svalbard. Han har erkjent at han har fløyet dronen.

– Den siktede har erkjent å ha fløyet drone i Norge. Vi kommer til å fortsette med avhør og gjennomgang av beslaget. Av beslaget som vi har gjennomgått, har vi blant annet sett bilder fra lufthavnen i Kirkenes og bilder av Forsvarets Bell-helikopter, sier Bergh.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er koblet inn. Politiet ber om fire ukers varetekt for 51-åringen, mens russeren selv begjærer seg løslatt, ifølge hans forsvarer Ola Larsen.

– Det jeg kan si foreløpig, er at min klient har avgitt forklaring til politiet, samt at han i dag har begjært seg løslatt i fengslingsmøtet, sier advokaten.

Torsdag rykket væpnet politi ut etter en mulig observasjon av en drone i nærheten av prosessanlegget Kårstø i Tysvær kommune.

Tirsdag 11. oktober ble en russisk mann stanset ved Storskog, på vei ut av Norge, med to droner og flere elektroniske lagringsenheter.

Justisminister Emilie Enger Mehl er orientert.

– Jeg er kjent med at politiet har pågrepet en russisk person med drone ved flyplassen i Tromsø. Samtidig kan jeg ikke kommentere saker som er under etterforskning. Men det er bra at politiet er årvåkne, sier justisministeren til NTB.

Mehl sier det er høyt prioritert å forsterke innsatsen for å avdekke ulovlig aktivitet på norsk jord.

Droner har vært observert flere kritiske steder. Blant annet har droner vært observert ved oljeplattformer i Nordsjøen, og også ved kraftinstallasjoner på land.

Kjøp billetter til Document-møtet i Ulsteinvik her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.