Ulovlig bruk av droner rundt norske flyplasser er et økende problem for Avinor. Bare på Oslo lufthavn skjer det 50 ganger i måneden.

Det er ikke lov å fly med drone nærmere enn fem kilometer fra lufthavner med mindre noe annet er avtalt. Avinor, som er den største eieren av norske flyplasser, opplever at problemet med ulovlig flygning med drone rundt flyplassene er et økende problem, skriver NRK.

– Ulovlig droneflyging har ved flere tilfeller forstyrret flytrafikken kraftig ved flere av Avinors lufthavner, sier Mats Gjertsen, leder for trafikkstyring og deteksjon av droner i Avinor.

– I verste fall kan en kollisjon mellom fly og drone føre til et flyhavari. I Avinor ser vi svært alvorlig på dronebruk rundt lufthavnene, og vil politianmelde enhver sak hvor droner utgjør en fare for flytrafikken, sier Gjertsen.

Bøtene starter på 8.000 kroner og går oppover, alt etter alvorlighetsgraden. Dersom en flyplass må stenge fordi det er observert en drone i området, kan det utløse et erstatningsansvar i millionklassen.

– Vi har en oppfattelse av at mange av dem som kjøper droner til privat bruk ikke kjenner godt nok til regelverket og vi reagerer på flere måter om vi får en anmeldelse, sier Per Øyvind Haugen, politiinspektør i Politidirektoratet.

 

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.