Politiet i Sør-Vest bekrefter mandag ettermiddag Documents opplysninger om at et politihelikopter fra Oslo er flyttet fra Oslo til Stavanger lufthavn Sola, for å bistå i forbindelse med de mange meldingene om droner på Sør-Vestlandet de siste ukene.

Document avdekket tidligere i dag at et politihelikopter søndag fløy fra Taraldrud helikopterplass utenfor Oslo til Sola, og at dette fløy lavt i det samme området, samtidig som en pilot meldte fra om en mulig drone i området Stavanger lufthavn Sola.

Det var like før klokken 21 søndag kveld Avinor bekreftet overfor VG at en drone ble observert av et fly ved Sola lufthavn utenfor Stavanger. Dette førte til at luftrommet ble stengt over Haugesund og Stavanger lufthavn.

– Jeg kan bekrefte at det er observert en drone. Den ble observert av et fly som tok av. Da stenger vi umiddelbart luftrommet som et sikkerhetstiltak, fram til politiet og flygelederne sammen vurderer at situasjonen er under kontroll, opplyste pressetalsmann i Avinor Harald Kvam til avisa. (NTB)

Nå bekrefter politiet at et politihelikopter er satt inn i beredskapsarbeidet.

– Sakene er under etterforskning. Vi spiller på de ressursene vi har tilgjengelig, både internt og eksternt. Det er ingen som er mistenkt for forholdene, sier Amund Preede Revheim, seksjonsleder ved Nordsjø- og miljøseksjonen i Sørvest politidistrikt.

Politiet har sammen med Heimevernet styrket beredskap ved anlegget.

– Nå bidrar også politihelikopteret i dette arbeidet. Tilstedeværelsen av helikopter er et ledd i beredskapsarbeidet, sier Revheim.

Document ble søndag ettermiddag tipset om at et politihelikopter fløy fra Taraldrud helikopterplass utenfor Oslo til Sola, der det så gjorde flere runder i området.

Dette helikopteret fløy i rundt 200 meters høyde i området rundt Sola lufthavn, på samme tid som den angivelige droneobservasjonen ble gjort.

– Kan ha vært en drone

Anders Martinsen er daglig leder i UAS Norway, foreningen for norske droneoperatører, sier til Document at piloten på flyet som varslet om en drone gjorde helt rett, men at det ikke er sikkert at det virkelig var en drone han så.

– Det kan ha vært en drone, men det kan også ha vært en refleksjon i cockpiten eller fra bakken. Det er umulig å vite sikkert.

Hva med helikopteret som var i området på samme tid, kan piloten ha sett dette og feiltolket?

– Det anser jeg som helt usannsynlig. Et helikopter vil ha transponderen påslått, og da ville det ha blitt vist på radaren til flykontrollen i tårnet, sier Martinsen.

To flyplasser stengt og åpnet igjen kort tid etter påstått droneobservasjon (Dronemagasinet)

Politiets pressemelding.

Saken ble først publisert med tidslås kl 13:36, og den ble så oppdatert med politiets opplysninger kl 15:27.

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Kjøp billetter til møtet her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.