Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

4,7 millioner passasjerer benyttet seg av Avinors flyplasser i juni. Det er 2 prosent flere enn i juni i fjor, men 8 prosent færre enn før pandemien.

Nordmenn har gjenopptatt det meste av sitt reisemønster fra før pandemien i 2020 satte en stopper på det meste. Det merkes på utviklingen i trafikken ved norske flyplasser.

Men helt tilbake til «gammelt nivå» er man ikke.

Det kan ha flere årsaker.

NTB melder om saken.

Det samlede tallet på reisende øker i juni sammenlignet med samme måned i fjor, med flere reisende både innenlands og utenlands, opplyses det.

– Utenlandstrafikken er den viktigste driveren for den positive utviklingen og et tegn på nordmenns reiselyst inn i sommerferien, men også på hvor attraktivt Norge er som reisemål, sier trafikkdirektør Gaute Skallerud Riise i Avinor i en pressemelding.

Juni er den travleste måneden, med flest reisende på Avinor-flyplassene. 2.715.790 passasjerer reiste innenlands i juni. Dette er mer enn i juni 2022, da landet fortsatt slet litt med etterdønninger etter pandemien. Men økningen fra ifjor er kun på 1 prosent.

Den svake økningen kan også ha sammenheng med at prisene på norske innenlandsreiser med fly gjennomgående har steget betydelig. Folk i distriktene som før benyttet fly nærmest som «lokalbuss», tenker seg nå om et par ganger før de bestiller det som er blitt rådyre billetter.

For bedrifter er det også blitt økonomisk fristende å avholde telefonmøter/digitale møyer fremfor å betale dyrt for å møtes rundt et bord.

Trafikken utenlands, med 1.992.279 passasjerer, har økt med 5 prosent sammenlignet med i fjor, men er fortsatt 13 prosent lavere enn i juni 2019.

Den noe sterkere økningen utenlandstrafikken kan tyde på at folk fortsatt vil feriere utenlands, og heller gravere litt dypere i lommeboken for å finansiere det.

Her kommer også trafikken av turister og andre reisende til Norge inn i bildet. En svakere norsk krone har gjort Norge mer attraktivt som reisemål for utenlendinger.

Det er uklart i hvilken grad retorikken fra politikere og aktivistgrupper om å fly mindre av hensyn til klimaet, har spilt noen rolle for tallene.

Det meldes for øvrig fra fra Avinor at det har vært stor grad av punktlighet for flytrafikken i juni.

I juni ble 1889 droneflyginger meldt inn til Avinor. Dette er en økning på 150 prosent mot juni i fjor. Knutsen sier at mange ikke kan reglene for flyging med drone og at det kan være til stor fare for andre i luftrommet.

Les også: 

 

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.