En eks-revisor på 77 år ble tirsdag varetektsfengslet for to uker av Oslo tingrett, siktet for å ha hjulpet 84 kunder med å skjule 103,9 millioner kroner fra skattemyndighetene. Det spesielle her er at mange av den avskiltede revisorens kunder tilhører et særskilt «religiøst miljø». Medienes dekning av saken er påfallende forskjellig. Finn feilen(e)!

Dette skulle ha vært en helt normal nyhetssak, en trøtt torsdags morgen. Jeg skulle til å legge ut NTB-saken om den fengslede revisoren uavkortet og ukommentert, men heldigvis bestemte jeg meg for å sjekke kildene litt nærmere. Mer om det nederst i saken.

La oss begynne med NTB, torsdag kl. 07.32:

Han ble tirsdag varetektsfengslet i to uker i Oslo tingrett. Siktelsen gjelder forhold helt tilbake til 2011.

Fram til 2020 mener Økokrim at han har hjulpet 84 kunder med å få formuene deres til å se lavere ut enn det de har vært.

Politiet mener det dreier seg om rundt 100 millioner kroner, som har ført til rundt 30 millioner kroner i tap for staten i form av skatteinntekter. (NTB)

Dagens Næringsliv kan muligens ha vært først ute, onsdag kveld:

Mannen i slutten av 70-årene skal ha bidratt til skatteunndragelse på 35 millioner kroner. Flere av kundene tilhører det samme religiøse miljøet, der mannen er sentral, ifølge Økokrim.

Ifølge Økokrim skal mannen i perioden 2011–2020 ha hjulpet 84 skattytere å skjule nesten 104 millioner fra beskatning. Det innebærer i så fall skatteunndragelse på 35 millioner kroner.

– Ifølge anmeldelsen er det gjort på en planlagt og spekulativ måte, sier politiadvokat Henrik Brødholt i Økokrim.

Mannen skal ha laget falske fradrag for de 84 skattyterne. (Dagens Næringsliv)

NTBs sak, bygget på TV2s versjon, oppdatert torsdag morgen:

77-åringen ble pågrepet under en politiaksjon mandag, da Økokrim gjennomførte ransaking av to adresser tilknyttet mannen.

Siktelsen mot 77-åringen gjelder forhold helt tilbake til 2011.

Frem til 2020 mener Økokrim at han har hjulpet 84 kunder med å få det til å se ut som deres formuer har vært lavere enn det de egentlig har vært. (TV2)

E24 laget selvsagt også en sak, sent onsdag kveld, delvis med DN som kilde:

Økokrim har siktet en tidligere revisor, som først ble anmeldt av skattemyndighetene, for medvirkning til grovt skattesvik. Mannen har vært sentral i et religiøst miljø som også flere av kundene hans tilhører, ifølge en kjennelse fra Oslo tingrett onsdag.

Han skal i perioden 2011–2020 ha hjulpet 84 av sine kunder med å skjule inntekt på totalt 103,9 millioner kroner.

Når påtalemyndigheten har lagt sammen dette med andre grep han skal ha tatt, blir det snakk om totalt 35 millioner kroner i unndratt skatt, opplyser politiadvokat Henrik Brødholt i Økokrim til E24.

Forsvaret

I tråd med god pressepraksis lar alle de nevnte mediene den fengslede revisorens forsvarer få komme til orde. Først tar vi NTBs versjon:

– Vi bestrider at det er skjellig grunn til mistanke for at han har medvirket til noe straffbart, sier mannens forsvarer, advokat Morten Furuholmen.

Han sier at de vil anke varetektsfengslingen.

– Siktelsen gjelder jo ikke forhold etter 2020, så det å komme med bevisforspillelsesfare nå snart to år etter, er veldig spesielt. Det er bakgrunnen for at vi anker denne avgjørelsen, sier Furuholmen. (NTB)

Det lyder jo plausibelt, men la oss også ta de to andre medienes versjon. Først en kort fra E24:

Til avisen (DN, Red.anm.) har mannens forsvarer Morten Furuholmen kommentert at hans klient nekter straffskyld.

– Dette er begrunnet i at han utelukkende har bidratt med regnskapsførsel basert på informasjon mottatt fra kunder og Skatteetaten.

Strafferammen er på inntil 12 års fengsel.

E24 bygget sin sak på saken fra DN, som altså var først ute med saken:

– Min klient nekter straffskyld. Dette er begrunnet i at han utelukkende har bidratt med regnskapsførsel basert på informasjon mottatt fra kunder og Skatteetaten, skriver mannens forsvarer Morten Furuholmen i en tekstmelding.

Ifølge fengslingsdommen er den siktede mannen sentral i en menighet, og flere av kundene tilhører den samme menigheten.

Forsvarer Furuholmen avviste Økokrims syn om at det er fare for bevisforspillelse dersom mannen ikke sitter fengslet, men ble ikke hørt på dette i Oslo tingrett.

Ikke referatforbud

Før vi leter frem DNs versjon, som kan synes å bygge på god gjennomlesning av rettsreferatet, må vi tilbake til TV2s versjon: noe som er uvanlig, jf. TV2:

Tingretten besluttet å oppheve referatforbudet som normalt gjelder i fengslingsmøter.

TV2 tar også med et ekstra argument fra forsvarer Morten Furuholmen. Det avslutter TV2s sak:

Forsvareren mener også at varetektsfengsling er et uforholdsmessig inngrep overfor hans klient.

– Dette er en eldre mann på 77 år, så det er også helsemessige utfordringer med i vurdering her, sier Furuholmen.

Oi, så leit, da. Gamle folk bør jo slippe påkjenningen med varetektsfengsling. Ikke sant?

Vel, her er Økokrim av en annen, interessant oppfatning:

I fengslingskjennelsen skriver retten at det er «reell, praktisk og nærliggende fare for bevisforspillelse», og viser blant annet til at Økokrim, hjemme hos siktede, fant nøkler til et kontor siktede selv mente han ikke lenger hadde nøkler til.

«Det er også opplyst at flere av kundene tilhører et religiøst miljø der siktede er sentral. Retten er enig med påtalemyndigheten i at dette gjør faren for bevisforspillelse særlig stor sett hen til siktedes mulige påvirkningskraft over sine kunder», står det videre. (DN)

Finn fem feil!

Fremfor å fôre våre lesere med teskje, oppfordrer vi våre særdeles oppegående lesere til å finne fem feil. Det kan være færre, det kan være flere, men uten å bikke over i religiøsitet, har vi en lønnlig tro om at det er mange ugler i mosen i denne saken …

Følg med!

Tidligere revisor siktet for å ha hjulpet 84 personer med å skjule 104 mill. fra beskatning (Dagens Næringsliv)

77-åring fengslet: – Hjalp 84 kunder med å unndra over 100 millioner (TV2)

Eks-revisor siktet for å ha medvirket til å unndra 35 millioner i skatt (E24)

 

Kjøp Kents bok her!

Vi trenger din støtte, og aller helst ditt medlemskap!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.