Aksjoner planlegges i Oslo fra 23. til 29. august.

– Det blir historisk, sier Dag Kolstø, en av aktivistene, til NTB. Han spår hundrevis av arrestasjoner.

– Kravet vårt er at olja må stanses i sin helhet, sier han.

I tillegg til parader og veiblokader, skal det også arrangeres hemmelige aksjoner.

– De er hemmelige for at de ikke skal saboteres av politiet. Vi har dialog med politiet, og de har sagt at hvis vi forteller dem om sivil ulydighets-aksjoner, så blir de nødt til å prøve å stanse dem, forklarer Kolstø.

Extinction Rebellion (XR) arrangerer også kurs i sivil ulydighet i forkant av aksjonene.

– Disse kursene i sivil ulydighet er en stolt tradisjon som går helt tilbake til borgerrettighetsbevegelsen, sier Kolstø.

Arrangørene håper at det vil komme aktivister fra hele Skandinavia. På nettsiden skriver de at datoene er 21. – 29. august og at de to første dagene er til opplæring og forberedelser.

I utlandet består Extinction Rebellion av ungdom og voksne fra middelklassen og de rike. Høy utdannelse og velstående foreldre gir dårlig grunnlag for mangfold som de etterlyser overalt ellers. Dette er mennesker som har tid og penger til å posere for sine grønne venner. Det blir fine bilder å legge ut på sosiale medier. Masse likes!

I Storbritannia blir de også betalt for å demonstrere. Extinction Rebellions demonstrasjoner er dyre for samfunnet og de krever politiressurser som kunne vært brukt bedre.

Å se hvor flinke vi er til å redde verden! Og som vi lider! Vi er moder jord!

Fra demonstrasjonen i Oslo i 2020. «Vi vil ikke ha olje eller penger, men nylakkede negler er ok…»

På sin nettside skriver Extinction Rebellion:

Mange i Norge spør: «Hva skal Norge leve av etter oljen?». Svaret kan ikke være mer industri som også skader livet på jorden. Som mangedobling av lakseeksporten med sine enorme miljøproblem og CO2-avtrykk, som kraftkrevende datahaller, vindmølleparker i urørt villmark, eller ofring av Rapparfjorden.

Men noe svar på hva Norge skal leve av har de altså ikke. Og det har ikke MDG heller. Men de mener også at vi ikke trenger penger, så da er det vel ikke så viktig med jobber heller?

XR mener: Vi er rike nok nå. Vi kan ikke fortsette å jage etter mer, på bekostning av livet på jorda.

Dette viser at denne gruppen kommer fra en privilegert bakgrunn. De har allerede alt de trenger og nå vil de ha oppmerksomhet som bortskjemte barn. Extinction Rebellion er for pen ungdom som ikke tør å gå på Blitzhuset.

Her eksempel på veiblokade i Oslo:

Godt spørsmål.

Kjøp T-skjorten her!

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.