Næringsminister Jan Christian Vestre. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) er ikke fornøyd med kvinneandelen i næringslivets ledelse. Nå varsler han ny lovregulering av kjønnsbalansen i styrer og ledelse i norske selskaper.

Mange har det seneste året spurt seg hva næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) egentlig er opptatt av og vil bidra med, utover art han svært gjerne snakker om bærekraft og grønne løsninger.

Nå er han på banen med det som fremstår som en flaggsak for ham, nemlig å få flere kvinner inn i styre og stell i det private næringsliv.

Dette skal ikke skje gjennom å overbevise selskapene om at noe slikt er en god ide som vil lønne seg. Det skal tvert imot presses frem gjennom ny, streng lovregulering.

NTB beretter om Vestres nyeste utspill:

– Knapt 20 prosent av styremedlemmer i private selskaper er kvinner. Sju av ti aksjeselskap har kun menn i styret. Det er ikke godt nok. Vi må ta grep for å sikre mer mangfold i næringslivet, for å få bedre kjønnsbalanse og gjøre det mer attraktivt for kvinner å sitte i styrer og ledelser. Her er de store aktørene i kapitalmiljøet en del av nøkkelen. Jeg er utålmodig og vil få fortgang i arbeidet, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Næringsministeren har hatt en rekke såkalte innspillsmøter om dette.(Dermed har man fått noe større klarhet i hva  han har bedrevet i sitt første år som minister).

Forslag til tiltak sendes på høring før nyttår, skriver NTB.

Slike høringsprosesser er gjerne mest for syns skyld. Beslutningen er allerede tatt, uavhengig av hva diverse organisasjoner og enkeltpersoner måtte ha av innsigelser. Men folket er jo blitt «hørt». Det har visst en stor verdi i seg selv, uansett om alle kritiske innspill systematisk ignoreres.

Offentlig detaljregulering av hvordan næringsliv skal organiseres og bemannes, utfra styrende politikeres ideologiske ståsted, er typiske kjennetegn ved sosialistiske land.

Slike politiske grep mot næringslivet har vist seg å være et forstadium til at økonomien i et samfunn går bratt nedover, med de følger det får for både statens og befolkningens økonomi.

Vestre har selv bakgrunn fra næringslivet, og har etablert en møbelfabrikk på Eidskog.

Document har omtalt denne virksomheten, basert på en sak i Kapital, les mer om det i linken under. Her er en smakebit:

 Statsminister Jonas Gahr Støre markedsfører bedriften til næringsminister Jan Christian Vestre i beste sendetid hos Fredrik Solvang. Vestre har fått millioner i koronastøtte og øker utbyttene til seg selv samtidig som han anbefaler de ansatte å organisere seg i LO, som på sin side støtter Ap med titalls millioner. Det er en lite vakker samrøre.

Les mer om næringsminister Vestre:  

Støres næringsminister er god for en kvart milliard og har sugerør rett i statskassen

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.