Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) fikk dårlig respons da han sendte en personlig invitasjon til Øystein Stray Spetalen og tre andre stor-investorer om å delta på et møte om kvinneandelen i norske bedriftsstyrer. Ingen møtte, og da Dagens Næringsliv spurte Spetalen om hvorfor, fikk de svar på tiltale.

Øystein Stray Spetalen takket nei på grunn av reisevirksomhet, viser avslagsbrevet sendt til NFD. Han har ingen kommentar til invitasjonen, og vil heller ikke dele sine tanker om Vestres likestillingsforslag når DN ringer.

– Jeg vil ikke uttale meg til en sosialistisk møkka-avis, så dra til helvete, sier investoren og legger på. (DN)

Spetalen var én av fire kjendis-investorer som næringsministeren personlig inviterte til et møte i departementet om den lave kvinneandelen i norske styrer. Vestre og departementet forbereder et lovpålagt krav om 40 prosents kvinneandel også i styret til norske aksjeselskaper. I et brev som Dagens Næringsliv fant frem fra postjournalenes dype gjemmer, heter det:

«I dette møtet ønsker jeg å høre deres vurderinger av hvordan kjønnsbalanse og selskapenes evne til å rekruttere og beholde personer av begge kjønn påvirker investeringer i både modne selskaper og gründerselskaper», skriver Vestre i brevet.

Invitasjonen fikk ikke det ønskede resultat, og i dét ligger det vel kanskje også et svar?

Vestre inviterte flere investorer, kapitalforvaltere og organisasjoner til innspillsmøtet, og av dem som stilte opp på møtet, var åtte av ni kvinner. De fire profilerte investorene Øystein Stray Spetalen, Jan Haudemann-Andersen, Christian Ringnes og Johan Andresen var de eneste som var invitert personlig, viser den komplette listen som DN har fått innsyn i.

I tillegg ble Oljefondet invitert, ved leder Nicolai Tangen spesifikt. Ingen av investorene dukket opp.

Det er når Dagens Næringsliv skal undersøke hvorfor ingen av investorene møtte, de får svaret som nok har fått mange finansfolk til å le høyt over kaffen i en tid der det ellers er lite å dra på smilebåndet av, børsfolk eller ei.

For Nicolai Tangen var saken grei. Oljefondet investerer som kjent bare utenfor landets grenser.

– Det ble ikke vurdert som relevant for ham å delta i et møte som omhandlet norske selskaper, skriver presseansvarlig Line Aaltvedt.

Christian Ringnes har ikke besvart DNs henvendelser, men var som tidligere omtalt på luksuscruise i Middelhavet da møtet ble avholdt.

Jan Haudemann-Andersen sier i en kort telefonsamtale at han har tatt feil av datoene, og at han vil kontakte næringsministeren før han eventuelt uttaler seg.

Johan Andresen hadde ikke anledning til å kommentere saken, skriver Ferd i en e-post.

I den grad det er nødvendig, overlater vi til leserne å tolke Spetalens kontante karakteristikk av Dagens Næringsliv.

Det kan jo hende at også han mener næringsminister Vestre og regjeringen burde ha andre ting enn lovpålagt kjønnskvotering i norske bedriftsstyrer å bekymre seg over i disse tider.

Næringsminister Jan Christian Vestre ville ha likestillingsråd fra kapitalmiljøet – inviterte fire mannlige investorer (DN – betalingsmur)

 

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Kjøp billetter til møtet her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.