Næringsminister Jan Christian Vestre sier han er glad for den store bredden i fornybarprosjektene som nå får offentlige midler.

Etter at årets tildelingsrunde fra Grønn plattform var klar, får 11 forsknings- og innovasjonsprosjekter til sammen 623 millioner kroner fra den offentlige støtteordningen, skriver E24.

Målet med ordningen er at bedrifter skal investere i klimavennlige, bærekraftige løsninger.

– Vi holder på med den største omstillingen av norsk økonomi noensinne. Alt skal bli grønnere. Det er private bedrifter som skal lede an i den omstillingen, med det offentlige som supporter, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Hurtigruten skal jobbe med utvikling av nullutslippsskip, mens andre skal lage ladeløsninger til havs for batteridrevne skip.

Plasten i oppdrettsnæringen skal gjenbrukes, og det skal utvikles mer miljøvennlige løsninger for å utvinne mineraler fra havbunnen. Nye produkter, deriblant dyrefôr, skal utvikles fra tare.

Tempoet på digitaliseringen av strømnettet skal opp. Innenfor bygg og anlegg skal det jobbes med å få betongkonstruksjoner til å vare lenger, og å kutte i utslippene fra veibygging.

– Jeg er glad for å se at det er stor bredde og mangfold i prosjektene som får midler. Det som er veldig fint, er at flere av prosjektene svarer på de store utfordringene vi må løse dette tiåret, sier Vestre.

På spørsmål om hva næringsministeren mener at disse prosjektene skal bidra med til det grønne skiftet, svarer han kort:

– Kutte klimagassutslipp, skape nye jobber og øke eksporten av grønn industri.

Støtteordningen skal bidra til å få fart på den grønne omstillingen i næringslivet, med lavere utslipp og bedre ressursutnyttelse.

Næringsministeren er opptatt av at selskapene som deltar i disse prosjektene, også stiller med en «betydelig egeninvestering». Den offentlige støtten utgjør rundt halve budsjettet for mange av prosjektene.

– Vi skal bidra med tilstrekkelig risikoavlastning, men ikke mer enn det som er nødvendig, sier Vestre.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.