Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) lager en plan for nye norske industrieventyr, og lover «action». Hovedsatsningen er grønn industri.

– Det jobbes på høygir, sier Vestre til E24.

Vestre skal lage en plan for en omfattende grønn industrialisering av Norge, på oppdrag fra statsministeren. Gjennom å forene de ulike departementene og virkemidlene, som Enova, Eksfin og Innovasjon Norge, skal en entusiastisk næringsminister skape et nytt norsk industrieventyr.

Les også: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ber folk om å «ta en for laget»

Næringsministeren vil løfte blikket etter strømkrise og koronakrise. Naturlig nok fokuserer Vestre på «det grønne skiftet» og klimamålene. På oppdrag fra statsministeren skal Vestre utarbeide planer for å «samordne innsatsen vår for grønne industriløft».

– For å få fortgang og komme oss ut av seminarrommene og over i bygging og reindustrialisering av Norge med grønn teknologi må vi jobbe annerledes. Dette er en nyvinning, sier næringsministeren.

Vestre skal kutte utslippene med 55 prosent på åtte år, samtidig som han lover å skape «haugevis av jobber».

Næringsministeren snakker om grønn industri. Batterier. Havvind. Fangst og lagring av CO₂. Hydrogen. Grønn skipsfart. Skog og bioøkonomi. Verdens grønneste prosessindustri.

– Jeg har ikke tenkt å lage en flott brosjyre med glansede bilder som egentlig ikke sier noe som helst. Det har vi nok av i dette landet. Nå er det action, sier han.

Vestre må innrømme at klimatiltak som elektrifisering av sokkelen kan føre til enda høyere strømpriser. Løsningen hans er å bygge ut mer kraft. Siden vindkraft på land er omstridt, vil Vestre satse på flytende havvind, som er tre ganger så dyrt å produsere som en normal norsk strømpris før utenlandskablene.

Men Vestre føler seg trygg på at flytende havvind vil bli konkurransedyktig på litt sikt.

Staten skal ha det overordnede ansvaret for utbygging av nye kraftkilder. Men Vestre ønsker ikke å fortrenge private initiativer.

Nå er det på tide å slutte å prate og begynne å bygge, avslutter Vestre.

– Det er det vi legger løpet for i veikartet, eller den store planen for grønn industrireising i Norge, sier han.

Lover at industriplan ikke blir en glanset brosjyre: – Nå er det action 

Ap-statsråd lovet lokale arbeidsplasser, men de fleste ansatte er svensker

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.