Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Norge og Japan har inngått en avtale som innebærer en felles satsing på grønn energi. Særlig er det mulighetene for norsk havvind i Japan som peker seg ut.

Erfaringene med havvind rundt om i verden ser ikke ut til å ha gjort inntrykk på næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Til tross for at dette gjennomgående har vist seg som en ulønnsom og lite rasjonell energiform, letes det med lys og lykte etter nye muligheter for å engasjere seg i havvind.

Nå har norske myndigheter kastet sine øyne på Japan, forteller NTB.

– Her er det stort vekstpotensial og enorme muligheter for norsk havvindustri, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til NRK.

Det er allerede inngått en avtale mellom Norge og Japan i denne forbindelse.

Avtalen ble fredag underskrevet i Tokyo i Japan, hvor Vestre og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er for å diskutere næringslivssamarbeid mellom de to landene.

Vestre viser til at Japan, som er verdens tredje største økonomi, har store ambisjoner for havvind.

– Japan ser nå til Norge, våre ingeniører, våre fagarbeidere, vår leverandørindustri, for å for å finne ut hvordan de skal få dette til, sier han.

– Japan har mye hav, men Japan har ikke 60 års erfaring med avanserte flyteinstallasjoner slik vi har gjennom vår olje og gassindustri, legger han til.

Det kan være interessant for norske virksomheter om det viser seg å være mulig å få solgt noe utstyr og kompetanse til japanerne, og få penger for dette.

Men det blir neppe lettere å skape lønnsomhet i havvind i Japan, enn det har vist seg å være andre steder i verden.

Å engasjere seg i havvind blir derfor gjerne et bunnløst pengesluk uansett hvor dette gjøres, og de tapene kan fort måtte deles av norske leverandører som velger å bli med på et slikt «eventyr» i Japan.

Kredittrisikoen forbundet med oppstartvirksomhet i havvind er mildt sagt skyhøy.

Til syvende og sist havner ofte regningen for alle typer «grønne tap» hos norske skattebetalere, spesielt siden både statsminister Støre og næringsminister Vestre her er involvert.

Les også: 

Energiministeren sliter stadig tyngre med å forsvare havvind

Bestill fra Document forlag: 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.