Næringsminister Jan Christian Vestre. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier han var inhabil da en venn av ham fikk midlertidige lederstillinger i departementet.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) later til å være nestemann ut i Støre-regjeringens føljetong om inhabilitet.

Tidligere har forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp),  kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) og utdanningsminister (nå arbeidsminister) Tonje Brenna (Ap) vært i søkelyset for slike forhold.

De to førstnevnte måtte avgå.

NTB melder om saken som nå er dukket opp omkring næringsminister Vestre.

– Alt som skjer i departementet, er mitt ansvar. I denne saken har det skjedd feil. Det er uheldig, sier Vestre i en pressemelding fra regjeringen.

Da Vestre ble næringsminister, informerte den ansatte sine nærmeste ledere om vennskapet.

Vestres venn har fungert i midlertidige lederstillinger av en viss varighet. Det har skjedd ved tre anledninger mens Vestre har vært statsråd.

Selv om embetsverket var kjent med at statsråden og den ansatte er venner, ble ikke statsråden informert om beslutningen slik at han fikk mulighet til å vurdere sin habilitet.

Lederne som forberedte beslutningene, var informert om vennskapet og mente det ikke var til hinder for de midlertidige lederstillingene.

– Da jeg tiltrådte, forsikret jeg meg om at embetsverket var kjent med vennskapet. Jeg burde også bedt om en egen samtale med departementsråden om det, sier Vestre.

Mange vil oppfatte at Vestres grad av kritikkverdig opptreden og bevisst inhabilitet i denne saken er nokså liten.

Spørsmålet er derfor om saken vil få noen konkrete følger, bortsett fra ytterligere skjerpelse av årvåkenheten knyttet til denne typen forhold.

Vikarierende saksordfører i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Sofie Høgestøl (V), sier ifølge NTB at de vil se nærmere på Jan Christian Vestres (Ap) habilitetssak.

Dette vil uansett være en ubehagelig og uønsket situasjon, både for Vestre selv og for statsminister og regjeringssjef Jonas Gahr Støre.

Les også: 

Vestre (Ap) prøver å sminke nederlaget: – Vi har tettet nesten hele gapet

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.