Tidligere kulturminister Anette Trettebergstuen og kunnskapsminister Tonje Brenna har begge fått kritikk av statsminister Jonas Gahr Støre for ikke å vurdere egen habilitet bra nok.

Men Støre glemmer at han selv i 2008 ansatte sin venn Morten Wetland som ny norsk FN-ambassadør.

Wetland var «Støres favoritt», og de to hadde et nært bånd.

Like etter at Wetland fikk jobben, innrømmet Støre at forholdet mellom de to var tettere enn det som var kjent, skriver Nettavisen.

  • De to var gjester i hverandres 40-årsdager.
  • I 2005 holdt de felles bursdagstale for forfatter Roy Jacobsen, sammen med reklameguru Kjetil Try.
  • Støre var på privat besøk i ambassadørboligen til Wetland da Wetland var Tyskland-ambassadør.
  • Ifølge DN skal de to ha vært hjemme hos hverandre i private middagsbesøk flere ganger.

Japan-ambassadør Åge B. Grutle ble innstilt til posisjonen av embetsrådet i Utenriksdepartementet (UD), men Støre overkjørte embetsverket og valgte Wetland til jobben.

Kunnskapsministeren som ikke forsto

Det fikk FrP-leder Siv Jensen til å rase. Hun reagerte sterkt på en kommentar fra Støre om at han og Wetland ikke var venner.

– Selvfølgelig er dette vennskap. Jeg vet ikke hvor ofte du går i 40-årsdag til folk du ikke kjenner, jeg, men jeg gjør ikke det. Dette etterlater nok en gang et inntrykk av dynastiet og nettverkene som finnes i Arbeiderpartiet, der man utnevner hverandres kompiser og gir hverandre jobber, sa hun.

Støre mente på sin side at han har en snever definisjon av ordet «venn».

– Jeg har skrevet at vi ikke er omgangsvenner. Ifølge lovavdelingen er det at noen er en venn, heller ikke noe som skaper inhabilitet. Men definisjonen av vennskap er en personlig definisjon. Jeg definerer vennskap ganske snevert. For meg er han ikke en personlig venn, men en nær kollega gjennom mange år.

Statssekretær Kristoffer Thoner har gitt et svar på vegne av Støre i dag:

«Lovavdelingen i Justisdepartementet gjorde en vurdering av Jonas Gahr Støres habilitet overfor Morten Wetland, og konkluderte med at Støre var habil til å utnevne Wetland. Dette skjedde i 2008, og er ikke noe statsministeren har brukt tid på nå.»

 

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.