Jonas Gahr Støre fikk gratis hjelp av Gro Harlem Brundtlands sønn og meglertopp Knut Brundtland da han skulle selge seg ut av byggeprosjektet.

Eksperter mener Ap-leder Jonas Gahr Støre burde betalt for vennetjeneste fra meglermillionær og Gro-sønn Knut Brundtland.

Ap-lederen fikk meglervennen Knut Brundtland til å forhandle for seg da han solgte seg ut av det omstridte byggeprosjektet, uten å betale for vennetjenesten, ifølge NRK.

– Støre burde enten takket nei til tjenesten, eller betalt vanlig vederlag for den, sier Hans Petter Graver, jusprofessor ved Universitetet i Oslo.

– Fordi det dreier seg om næringsvirksomheten hans, så blir det mer alvorlig enn å klippe gresset for naboen.

Jusprofessor ved Universitetet i Oslo Hans Petter Graver.

Gahr Støre trekker seg ut av eiendomsprosjektet på Ensjø i Oslo med eventyrlig gevinst; han får 4,5 millioner for en andel han ga 1,5 millioner for.

Støre gikk inn i prosjektet sammen med Stein Erik Hagen og flere andre investorer.

Prisen ble forhandlet frem av Støres nære venn fra barndommen, meglertoppen Knut Brundtland. Brundtland er administrerende direktør i ABG Sundal Collier, et av Norges største meglerhus.

Administrerende direktør Knut Brundtland i ABG Sundal Collier.

Det var Dagbladet som i mai avslørte uryddige arbeidsforhold i form av løsarbeider-kontrakter og manglende tariffavtaler på prosjektet Støre for fem år siden investerte 1,5 millioner kroner i. Støres selskap eide tre prosent av eiendomsprosjektet.

Etter avsløringen bestemte Støre seg for å selge seg ut av prosjektet, og de øvrige eierne med Hagen i spissen som nå kjøper hans andel for 4,5 millioner.

Ifølge NRK tilbød Brundtland selv å ta på seg forhandlingen for Gahr Støre, og tok telefoner og gikk i forhandlingsmøte for Støre, som skal ha tilbudt Brundtland betaling for jobben, men det takket Knut Brundtland nei til.

– Gave i næringsvirksomhet

Jusprofessor Hans Petter Graver sier at Støre ikke har brutt noen lov, men mener likevel han burde ha betalt for vennetjenesten.

– Det som er problematisk er at dette er gaver han får for sin næringsvirksomhet. Rent personlige gaver som han får i forbindelse med familiebegivenheter eller vennebegivenheter er ikke noe problematisk, men når man har en utstrakt næringsvirksomhet som Støre har, og man har den posisjonen han har, så bør han ikke motta eller gi gaver i den forbindelse, sier Graver til NRK.

– Støre sender et veldig uheldig signal ved å ikke betale for meglertjenesten, og blander vennskap og næringsvirksomhet. Sånne ting bør man holde fra hverandre, sier jusprofessoren til VG.

Aps kommunikasjonssjef Camilla Ryste skriver følgende i et tilsvar til NRK:

– Da situasjonen oppsto og Støre besluttet å selge seg ut, trengte han råd om hvordan han gikk frem. Ikke minst var det viktig for Støre at fastsettingen av pris ble gjort ryddig og her trengte han å innhente råd. Knut Brundtland tilbød seg å ta et møte med de andre eierne for å diskutere salg og pris som en vennetjeneste. Møtet tok ca. 45 minutter. Alle formaliteter rundt salget er tatt hånd om av Støre. Dette var derfor ikke et oppdrag, men en vennetjeneste.

Til VG skriver Jonas Gahr Støre dette i en tekstmelding:

– Både Hans Petter Graver og Eivind Furuseth (førsteamanuensis ved BI, journ. anm.) understreker i NRK-saken at ingen lover eller regler er brutt. Da står vi igjen med at deres personlige mening er at dette burde jeg ikke gjort. Det er jeg dypt uenig i. Knut er en av mine aller nærmeste venner, det har han vært fra vi var ungdommer. Denne tjenesten endrer ingenting på vårt forhold, og jeg er heller ikke i en posisjon hvor beslutninger jeg tar på noe vis påvirkes av mitt langvarige vennskap med Knut.

Jusprofessor Graver understreker at Ap-lederen ikke har gjort noe formelt galt, men mener likevel Støre burde handlet anderledes:

– Dette er et felt hvor det bør blinke varsellamper, og hvis ikke han ser det så har han en radar som feil innstilt, etter mitt syn.

 

NRK: Støre tjener tre mill. på omstridt byggeprosjekt: Mottok gratis salgshjelp fra venn

VG: Støre får kritikk for vennetjeneste

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.