Skatteekspert Eivind Furuseth ble oppringt av Arbeiderpartiet og bedt om å trekke kritiske kommentarer han hadde uttalt om partileder Jonas Gahr Støre til NRK.

– Jeg synes det var ubehagelig. Han insisterte på at jeg burde trekke sitatene mine, og oppfordret meg til å kontakte NRK. Jeg har aldri opplevd noe slikt før, sier førsteamanuensis Eivind Furuseth ved Handelshøyskolen BI til VG.

Ap-leder Jonas Gahr Støres høyre hånd, Hans Kristian Amundsen, ringte til førsteamanuensis Furuseth ved Handelshøyskolen BI etter at sistnevnte hadde uttalt seg til NRK om hvordan Støre hadde solgt seg ut av et omstridt byggeprosjekt på Ensjø i Oslo, skriver VG.

Bakgrunnen for kritikken var at Støre lot vennen Knut Brundtland i meglerfirmaet ABG Sundal Collier forhandle om prisen for salget. Furuseth kritiserte Støre:

– Det er betenkelig at Støre takket ja til dette. Han burde enten takket nei og avstått fra tjenesten, eller insistert på å betale, sa Furuseth til NRK.

Etter at Furuseth hadde uttalt dette ble han oppringt av Amundsen som oppfordret ham til å trekke sitatene før saken ble publisert.

Amundsen sier til avisen at han ikke ba Furuseth om å trekke uttalelsene, men om å justere dem. NRK intervjuet både Furuseth og jussprofessor og tidligere dekan ved Juridisk fakultet på Universitetet i Oslo, Hans Petter Graver.

Graver støttet Furuseth og mente at Støre i den aktuelle saken hadde beveget seg inn i et område hvor varsellampene for korrupsjon bør blinke, selv om det ikke var begått noe lovbrudd. Kritikken fra Graver ble derimot ikke publisert av NRK.

Amundsen ringte også til Graver, som sto fast ved sine uttalelser. På vegne av Arbeiderpartiet sendte også advokat Christian Reuch samme kveld et brev til NRK hvor han peker på mulige rettslige konsekvenser av å omtale saken og konsekvensen av å antyde mulig korrupsjon.

– Det var litt ubehagelig, og jeg følte meg truet av Arbeiderpartiet. Som jurist vet jeg at advokat Reusch er en høyt respektert advokat, som har jobbet mange år hos Regjeringsadvokaten, sier Furuseth.

 

VG: Skatteekspert kritiserte Støre og fikk telefon fra Ap: – Følte meg truet