Nytt

Det er skremmende at Ap ikke forstår at måten de har håndtert saken på er kritikkverdig, sier Eivind Furuseth til VG.

Bakgrunnen er NRKs intervju med skatteekspert Eivind Furuseth i forbindelse med Ap-leder Jonas Gahr Støres salg av andeler i et omstridt boligprosjekt. I intervjuet var Furuseth kritisk til Støres handlemåte.

Før intervjuet ble publisert, ble Furuseth oppringt av Arbeiderpartiet og bedt om å trekke kritiske kommentarer om Støre.

Amundsen ringer

Det var Støres rådgiver og høyre hånd, Hans Kristian Amundsen, som ringte til førsteamanuensis Furuseth ved Handelshøyskolen BI etter at han hadde uttalt seg til NRK om omstendighetene rundt Støres salg av andeler i boligprosjektet på Ensjø i Oslo.

Furuseth syntes telefonsamtalen var «ubehagelig», og han følte seg «truet av Arbeiderpartiet», sa han til VG fredag kveld.

– På den annen side var jeg trygg på at det jeg hadde sagt var riktig, og at risikoen for et erstatningssøksmål var liten.

Furuseth ble kontaktet flere ganger av Amundsen på telefon, epost og sms.

– Amundsen ringte rett etter klokken 18 onsdag. Da var vel planen at saken skulle sendes i Dagsrevyen. Etter klokken 19 ba han meg igjen om å trekke sitatene mine, sier Furuseth.

BI-amanuensisen sier at Ap mente NRK hadde en «tendensiøs framstilling av saken, at det var feil i faktafremstillingen og at jeg ikke kunne ha forstått reglene.»

– Skremmende av Ap

– Var du enig eller uenig med Amundsen og Ap i at premissene for saken og dine uttalelser var feil fra NRKs side?

– Slik jeg har blitt presentert saken, både fra NRK og fra Amundsen, mener jeg premissene for mine uttalelser ikke var feil fra NRK sin side. Det er imidlertid litt skremmende at Ap ikke evner å se at denne måten å håndtere saken på, både vennetjenesten og måten de har håndtert dette i ettertid, er kritikkverdig sett fra utsiden, sier Furuseth.

Graver vek ikke en tomme

Også Hans Petter Graver ble oppringt av Amundsen. Han lot seg ikke presse til å endre sin kritikk etter samtalen med Støres rådgiver. VG spør Graver hvordan han opplevde kontakten med Ap.

– Jeg har ikke noe annet å tilføye, enn å vise til det jeg uttalte til VG i går.

– Kontaktet du NRK for å endre eller trekke dine uttalelser?

– Nei, jeg tok ikke kontakt med NRK igjen etter at Amundsen ringte, sier Graver.

– Amundsen en behagelig person

Jonas Gahr Støre sier til VG at han ikke visste at Ap har bedt kildene trekke sitatene sine. Han «tror Amundsen har ringt dem for å forklare hva dette var.»

– Furuseth sier han opplevde samtalen med Amundsen som ubehagelig. Hva er din kommentar til det?

– Det får Amundsen og han svare på. Jeg hadde ikke den samtalen, og kan ikke kommentere det. Jeg kjenner Amundsen som en veldig behagelig person, sier Støre.

 

VG: Skatteekspert kritiserte Støre og fikk telefon fra Ap: – Følte meg truet