Arbeiderpartiet er et helt spesielt dyr. Det er ikke uten grunn at partiet har blitt kalt Det kongelige norske Arbeiderparti. Den maktposisjonen partiet har hatt gjennom flere tiår har gitt partiet stor selvtillit. Så stor at det noen ganger tipper over i overmot, arroganse – og maktbrynde.

Og kanskje enda mer når partiet er under press?

11. august inviterte Jonas Gahr Støres våpendrager Hans Kristian Amundsen redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk.no og redaksjonssjef Eva Midttun Leira i NRK til det de trodde var et uformelt møte på Youngstorget.

Møterom Gerhardsen

Beskrivelsen av møtet gir assosiasjoner til desperasjonen til et såret dyr som frykter for sitt liv. Redaktører som hadde stilt ubehagelige spørsmål ble stilt til veggs i møterom Gerhardsen, intet mindre. Under strengt påsyn av hele Arbeiderpartiets rekke av tidligere partiledere: hele den Ap’ske suksesjon. 18 par alvorstunge øyne tronet over møtebordet fra mørke rammer på veggen.

Amundsen presiderte over møtet fra høysetet for enden av møtebordet.

Journalistene fra Faktisk.no trodde de var invitert på kaffe. Den fikk de i vrangstrupen.

Faktasjekkerne

Da Faktisk.no-redaksjonen ville faktasjekke Jonas Gahr Støres påstand om at antall helseforsikringer hadde skutt i været under den borgerlige regjeringen, reagerte Amundsen, som er Støres høyre hånd og spinndoktor.

Men det var ikke bare Faktisk-redaksjonen som irriterte Ap-rådgiverne. I NRK jobbet programleder Fredrik Solvang med å faktasjekke Støre for programmet «Detektor».

– Vi hadde hatt jevnlig kontakt med Støres rådgiver Camilla Ryste om flere faktasjekker. Hun inviterte meg derfor på et møte på Youngstorget denne dagen, sier redaksjonssjef Eva Midttun Leira i NRK til VG.

Nå ble de innkalt på teppet i Arbeiderpartiets «helligste» møterom på Youngstorget i Oslo.

Hans Kristian Amundsen.

Amundsen startet møtet med å belære pressefolkene om de mektige partikjempenes store betydning.

– Jeg kjenner meg igjen i den beskrivelsen. Jeg kan bekrefte at det var en noe spesiell innledning, sier Egeberg i Faktisk til VG.

Dette er ikke bare maktbrynde, det er intimidering. Hensikten er åpenbar; å skremme journalistene til lydighet.

Stod skolerett

De trodde de var kommet til et uformelt kaffe-møte, med utveksling av synspunkter i en vennskapelig tone. Og endte med å stå skolerett for Ap-lederens nærmeste rådgiver Hans Kristian Amundsen.

Deretter skal Amundsen ha lest høyt fra formålsparagrafen til Faktisk, og spurt redaktør Egeberg om han mente redaksjonen hans arbeidet i tråd med denne.

– Jeg trodde vi ble invitert på en uformell kaffe, men opplevde at det heller var som å bli kalt inn på teppet, hvor vi på en brysk måte ble bedt om å forklare oss. Vi har blitt skjelt ut etter noter på telefon av rådgivere og politikere flere ganger, men denne seansen skiller seg ut, sier Egeberg.

Vakte oppsikt også i Ap

Også internt i Ap vakte møtet oppsikt. Amundsens tone og form i møtet ble et samtaleemne på partikontoret:

– Han tøffet seg i møtet. Noen var imponert, andre var skremt, sier en kilde til VG.

Amundsens oppførsel i møter med pressen har vakt oppsikt før. For to uker siden fortalte VG historien om hvordan Amundsen hyret inn advokat for å stoppe en NRK-reportasje om partileder Støres salg av andeler i et byggeprosjekt via sin venn Knut Brundtland.

Opphetet møte i NRK

I den forbindelse tok Amundsen initiativ til et møte i med NRK. Amundsen hadde med seg advokat Christian Reusch i møtet med representanter for ledelsen i NRK. Møtet fant sted i NRKs lokaler på Marienlyst i Oslo og skal ha vart i rundt to timer. Stemningen har blitt beskrevet som opphetet.

VG skrev at flere i NRK-ledelsen reagerte sterkt på Amundsens oppførsel i møtet.

Arbeiderpartiet forbindes med trygghet og soliditet. Om tilliten i årenes løp har blitt tynnslitt har man i det minst passet på å holde maska. Nå faller maskene. Det vi får se er maktens stygge ansikt. Ingen politiker, intet parti ser seg tjent med å stille egen makt til skue. Rå maktutøvelse er intet vakkert syn.

La seg flat – for sent

Hvorfor stoppet ikke partiledelsen disse sakene på et langt tidligere stadium? I tilfellet med NRKs sak om Støre og Brundtland la Amundsen seg flat, men da var det for sent. Folk hadde sett ansiktet bak masken. De hadde sett og forstått.

Var dette det samme partiet som advarte mot et kaldere samfunn? Partiet som delte ut roser ved valgkampbodene?

Nå ligner Arbeiderpartiet et parti i oppløsning.

Arbeiderpartiets ledelse synes å være i utakt med tiden de lever i, de forstår ikke at de lever i transparensens tidsalder. Det krever finesse og lydhørhet. I stedet faller man tilbake til fortidens autoritære stil.

Maskene faller.