Skjermbilde av NRK / Nina Owings intervju med Giske, 21. desember.

Trond Giske stilte opp i Dagsrevyen. Det var tid for bekjennelse. Han sa han la seg flat. Men lyttet man nøye, stakk ikke beklagelsen særlig dypt. Giske brukte den snedige formuleringen som er blitt vanlig når man vil late som man innrømmer noe. Han forsto at hans oppførsel var blitt oppfattet som ubehagelig av andre. Ikke én gang, men flere.

– Jeg beklager at jeg har opptrådt på en måte som enkeltmennesker har opplevd som upassende eller ubehagelig. Det må jeg ta på min kappe. Det er min skyld. Det er jeg veldig lei meg for, sa Giske i Dagsrevyen.

Han hadde ikke vært tilstrekkelig bevisst sin rolle: Avstand i makt og posisjon, avstand i alder og omstendigheter: «mye alkohol», sa Giske.

– Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik, sier Giske.

Egentlig var dette en ganske arrogant oppførsel.

De første sekundene er alltid avgjørende. Nina Owing utnyttet ikke muligheten. Etter den første innrømmelsen av «skyld» tok Giske gradvis over og førte samtalen. Owing spurte, og Giske visste akkurat hva han skulle si: Alle de riktige ordene. Vi har hørt det før. Trond la ansiktet i alvorlige folder. Det var et «jeg lover at jeg aldri skal gjøre det mer»-ansikt.

Den politiske korrektheten og #metoo krever botferdighet. De gangene Owing forsøkte å gå ham litt nærmere inn på klingen, parerte han: Giske ville forsøke å gjøre seg verdig.

Det drypper av det kvasireligiøse språket.

Det var ingen detaljer i Owings intervju, jentene ble knapt nevnt.

Det var først litt lenger ut i sendingen, da Dagens Næringslivs kommenator Kjetil Alstadheim var gjest, sammen med Sofie Aglen fra Adresseavisen, at det ble mer fart i sakene.

Dagens Næringsliv har ført an i Giske-saken, og Alstadheim viste ledelse og satte NRK fullstendig i skyggen.

Dette var et stort nederlag for Jonas Gahr Støre, slo Alstadheim fast, og satte med ett tingene i en sammenheng vi intuitivt forsto var riktig. Støre har sviktet som leder ved kun å sende ut en pressemelding. Han skulle selvfølelig vært den som hadde stilt i studio og satt skapet på plass. I stedet lot han Giske få holde en forsvarstale.

Brikkene falt på plass: Det var dét vi var blitt vitne til. NRKs vanlige rolle som spindoktor for Arbeiderpartiet.

– Er saken roet ned nå? ville Owing vite. – På ingen måte, svarte Alstadheim, og nevnte to konkrete eksempler:

Giske hadde forsøkt å sjekke opp en prestestudent på et presteseminar. I et annet tilfelle hadde han forsøkt å sjekke opp en servitrise. Felles for begge «fremstøt» var at jentene kunne vært døtrene hans.

Dermed slapp Alstadheim katta ut av sekken. At Giske har likt unge jenter, har en skjærende dissonans i våre dager. Disse mennene får dårlig presse. Både Roger Ingebrigtsen og Rune Øygard gjorde det. Publikum liker ikke at godt voksne menn går etter jenter som kunne vært deres døtre.

Owing fortsatte å spørre: Er det mulig å se for seg Giske som statsminister? Svaret er enkelt: Nei. Det er ikke mulig.

Disse detaljene satte også Giskes «bekjennelse» i relieff. Han var ikke i nærheten av å gå i seg selv. Problemet er Giskes karakter. Plutselig var han over i Det Store Vi:

– De siste dagene har vi fått inn varsler og henvendelser om dette fra enkeltpersoner. Vi har gått gjennom det. Det har vært en øyeåpner for meg som jeg tar dypt alvorlig, og beklager, sa Giske.

Her er det Giske som mottar varsler om Giske, og Giske som beklager det han hører disse menneskene har oppfattet Giske som. Giske skal bli litt mer bevisst på at andre kan oppleve ham annerledes enn det han selv gjør.

Hvordan «behandler» man en person som gjør alt for å skli gjennom og er glatt som en ål. Støre skygget banen. Det gjorde han også før valget. Han forsto ikke summen av alle de dårlige inntrykkene som var skapt. Nå gjentar historien seg. Han brukte ordet «kritikkverdig» om Giske, men det lander pladask når det kommer nye avsløringer, denne gang konkrete.

– Jeg kan av hensyn til de berørte ikke kommentere enkeltsaker. Men jeg har understreket alvoret i situasjonen når partiet mottar slike varsler. Jeg har sagt fra til Trond om at han har opptrådt på en måte som er kritikkverdig, sier Støre.

 

Kjøp Kent Andersens bok her!