Statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Arbeiderpartiet har konkludert i Tangen-saken: Han må selge seg ut av AKO-systemet hvis han vil bli ny Oljefondsjef. Det er VG som erfarer dette.

Dermed brenner det et blått lys for Tangen. Sp, Rødt og SV har allerede varslet at de har samme oppfatning.

Formelt skal Tangen tiltre 1. september, men med all uroen rundt hans person blir det stadig mer tvilsomt for hver dag.

Tangen har sagt det er uaktuelt for ham å selge seg ut. Hvis han fremdeles mener det, har han bare en utvei: Trekke seg.

Professor Hans Petter Graver sier til Dagens Næringsliv at finansminister Jan Tore Sanner kan instruere sentralbanksjef Øystein Olsen om at Tangen er uaktuell. Selv om han formelt er ansatt. Regjeringens autoritet står over Olsens myndighet som sentralbanksjef.

Finansdepartementet ble nemlig ikke informert om at Olsen helt fra starten gikk med på at Tangen kunne beholde sine eierandeler i AKO-systemet. Finansdepartementet kan vise til at denne informasjonssvikten er så grov at tilsettelsen må erklæres ugyldig.

Arbeiderpartiet slutter seg til kritikken som representantskapet har fremmet:

– Vi har tatt på alvor at representantskapet, som er Stortingets kontrollorgan, enstemmig har fremmet en sterk kritikk av ansettelsesprosessen av ny sjef av Oljefondet. Dette er en veldig viktig sak. Det er det norske folks pensjonsfond, sier Jonas Gahr Støre til VG.

Hovedstyret har insistert på at rammeverket de har fått på plass hindrer interessekonflikter. Men en ting er habilitetskonflikter, noe annet er at Oljefondets handlingsrom begrenses. Det trenger ikke være noe uetisk for at fondet skal lide under at sjefen er storeier i et hedgefond. Det holder at de må takk nei til tilbud fordi AKO er inne i bildet, slik det skjedde med Rolls Royce.

 

 
Ap har bestemt seg: Tangens interessekonflikter ikke forenelig med å lede Oljefondet

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.