Statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt. Foto: Javad Parsa / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) opplyser at Høyre-topp Ine Eriksen Søreide ble tilbudt jobben som Norges ambassadør til USA før Anniken Huitfeldt (Ap).

Tidligere utenriksminister Huitfeldt ble utnevnt til ambassadør i Washington i statsråd fredag. Det er et valg som har skapt en viss politisk furore, noe Document har omtalt i flere saker. Se artikkel under.

Nå opplyser statsminister Jonas Gahr Støre at førstevalget til jobben var en annen med utenrikspolitisk erfaring, nemlig Høyres Ine Eriksen Søreide.

NTB melder om saken.

– Først spurte vi Høyres utenrikspolitiske talskvinne Ine Eriksen Søreide om hun var interessert i å ta den jobben. Hun tenkte på saken og takket nei. Da var Anniken den neste som var tilgjengelig, sier Støre til NRK.

Det var en rekke personer knyttet til den diplomatiske staben i UD som kunne vært aktuelle. Det er vanligvis herfra ambassadører hentes.

Tradisjonelt er det slik at ambassadører «går gradene» i diplomatiet, fra mindre viktige poster rundt om i verden til stadig mer viktige posisjoner, som f.eks. i USA.

Men Støre sier at mange andre land nå gjør det samme som Norge: velger en person med politisk erfaring til å representere seg i USA.

– Det er det faktisk mange land vi sammenligner oss med som gjør. En som kjenner politikken, kan komme i kontakt med politikere på en god måte. Så det er en fleksibilitet vi har som jeg er veldig glad for at vi nå kan bruke her, sier han til statskanalen.

Les også: 

Utnevnelsen av Huitfeldt er uten demokratisk mandat

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.