Christian Tybring-Gjedde. Foto: Heiko Junge/Scanpix

Fremskrittspartiet er det eneste partiet som er positiv til fredsplanen. Utenrikspolitisk talsmann, Christian Tybring-Gjedde, ser på den som en mulighet:

– Avtalen er faktisk en mulighet og seier for begge parter. Den er samtidig en test for hvorvidt palestinerne virkelig ønsker fred og ikke evigvarende kamp mot Israels eksistens, sier han til NTB.

Trumps forslag til avtale gir palestinerne på sikt en mulighet til å bygge en egen stat, mener Tybring-Gjedde, som kaller planen «et kompromiss som sikrer begge parters historiske krav». (….)

– Interessant å registrere at de palestinske selvstyremyndighetene ikke engang tok seg bryet med å delta i diskusjonene mellom USA og Israel, mener Tybring-Gjedde.

Frps utenrikspolitiske talsmann mener FN, EU og Norges krav om israelsk tilbaketrekning er urealistisk, og han tar avstand fra det han betegner som «retorikk som ikke fører noe sted».

– Hvor er støtten til en annen løsning enn den som alle vet aldri vil bli en realitet? Hvor er FN? Hvor er EU-landenes ledere? Hvor er vår egen utenriksminister, spør Tybring-Gjedde. (NTB)

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tar i mot Palestinas president Mahmoud Abbas før middag i statens representasjonsbolig 18. september 2019.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ine Eriksen Søreide er avventende. Hun vil ha tid til å studere planen, og uttrykker seg forsiktig:

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vil ikke kommentere innholdet i president Donald Trumps plan for fred mellom Israel og palestinerne.

– Det er opp til partene å avgjøre om dette forslaget kan være med på å danne grunnlag for å gjenoppta forhandlingene, sier Søreide i en kommentar.

Norge vil nå studere hva Trumps forslag innebærer, sier utenriksministeren. (…)

– Målet med Norges engasjement er å bidra til en forhandlet tostatsløsning mellom Israel og Palestina som kan skape varig fred mellom partene, sier hun.

– Hovedlinjene i det langvarige norske engasjementet for å bidra til en løsning på den israelsk-palestinske konflikten ligger fast, og reflekterer en bred internasjonal konsensus og FN-resolusjoner. Det samme gjør posisjonene våre når det gjelder de sentrale spørsmålene i konflikten, sier Søreide. (NTB)

Høyres utenrikspolitiske talsmann, Michael Tetzschner:

– Spørsmålet er om den er utarbeidet med realistiske forventninger om at den kan føre fram, eller om den er ment å skulle gjøre inntrykk på et hjemlig publikum, sier Tetzschner til NTB.

USAs president Donald Trump står midt oppe i en riksrettssak, og Israels statsminister Benjamin Netanyahu er tiltalt for korrupsjon.

– Det gjøres nok innenrikspolitiske kalkulasjoner i begge land, sier Tetzschner.

At Trumps plan er utarbeidet uten palestinsk medvirkning, styrker ikke sjansen for at den lykkes, mener han.

– Man må få partene til å forhandle. Jeg har merket meg at planen også innebærer en betydelig amerikansk bistand til palestinerne, men om dette er tilstrekkelig til å utløse en ny dynamikk, gjenstår å se, sier Tetzschner. (NTB)

Stillbilde: YouTube. TV2-opptaket hvor Støre konfronteres med at han lyver når han sier han ikke snakker med Hamas. Støre sier: Kan vi ta det om igjen?

Jonas Gahr Støre er negativ til planen:

Han viser i en uttalelse på Facebook til at Trump har omtalt sin plan som «århundrets avtale».

– Men dette er ikke en avtale. Den er ikke inngått mellom de to partene, israelere og palestinere. Det er en amerikansk plan utviklet i nær dialog med Israel, skriver Støre.

Han mener planen innfrir de viktigste kravene fra Israel, «som retten til å annektere okkupert land og beholde bosetningene som er oppført i strid med folkeretten.»

– Det er en diktert løsning til palestinerne, ifølge Støre.

– En avtale må ha legitimitet. Det har ikke denne planen. Det bør EU markere. Og det bør Norge være tydelige på i sine kommentarer, mener den tidligere utenriksministeren. (NTB)

Leder av utenrikskomiteen i Stortinget, Anniken Huitfeldt:

President Donald Trumps plan er ikke noe bidrag til fred i Midtøsten, sier Anniken Huitfeldt (Ap).

– Dette er ikke en avtale som er forhandlet fram og inngått mellom to parter, sier Huitfeldt, som er leder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

– Derfor er det heller ikke en avtale som kan skape fred mellom israelere og palestinere, sier hun til NTB.

MDG:

– Jeg ser ikke på dette som en plan. Det er et forslag fra Trump og Netanyahu, og det virker som om dette har mer med amerikansk og israelsk innenrikspolitikk å gjøre enn det er et reelt ønske om en fredelig løsning i Midtøsten, sier MDGs utenrikspolitiske talsperson Sigrid Z Heiberg til NTB.

– Palestinerne har ikke blitt hørt, og det legges opp til fortsatt brudd på folkeretten fra israelsk side, konstaterer hun. (NTB)

Liv Signe Navarsete og Bård Vegar Solhjell under Stortingets julelunsj i Vandrehallen 19. desember 2019. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB Scanpix

Liv Signe Navarsete, Sps utenrikspolitiske talsmann:

– En fredsavtale som ikke er framforhandlet, er ingen fredsavtale, men et diktat som ikke kommer til å føre til fred, sier Navarsete til NTB.

– Det er ingen tvil om at annektering av de okkuperte områdene er i strid med folkeretten, sier hun.

Navarsete var selv på reise i de palestinske områdene i fjor vår og legger ikke skjul på at det gjorde inntrykk.

– Israel kan ikke holde fram med å undertrykke palestinerne slik de gjør. Skal det bli fred, må palestinerne få verdigheten tilbake, sier hun.

– Norge er et land som er særdeles opptatt av internasjonale kjøreregler og folkeretten, og jeg kan ikke se for meg at vi vil støtte opp om denne planen, sier hun. (NTB)

SV-leder Audun Lysbakken taler til landsstyret i Oslo 22.. november 2019. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Audun Lysbakken, SV:

SV-leder Audun Lysbakken krever at Norge tar skarp avstand fra det han kaller president Donald Trumps okkupasjonsplan for Palestina.

– Dette er ingen fredsplan, men en endelig konsolidering og anerkjennelse av en ulovlig okkupasjon. Israel blir belønnet for maktbruk, ulovlige bosetninger og mange års undergraving av fredsprosessen, sier Lysbakken.

– I virkeligheten vil denne planen ødelegge tostatsløsningen fullstendig. Alle forstår at fred bare kommer gjennom forhandlinger hvor palestinerne er med, ikke gjennom diktat fra Trump og Netanyahu, sier han. (NTB)

Bjørnar Moxnes:

Donald Trumps plan er en plan for okkupasjon og undertrykkelse, mener partiet Rødts leder Bjørnar Moxnes.

– USA intensiverer med dette støtten til Israels brudd på folkeretten og menneskerettighetene, sier Moxnes til NTB.

– Dette viser hvor viktig det er å jobbe for en selvstendig norsk utenrikspolitikk og ikke dilte etter USA og Israel, slik Solberg-regjeringen har gjort i Palestina-spørsmålet, mener Rødts leder. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂